poniedziałek, 27 lutego 2012

Wiosenna bryndza!

Jako że od pierwszych mocniejszych promieni słonecznych poczułam już wiosnę to nic bardziej nie pasuje na wczesne wiosenne śniadanko jak bryndza! Ta będzie wyjątkowa tym razem.

Bryndza, tradycyjnie robiona jest z owczego sera, ale ja na śniadanie w smaku wole jednak zwyczajny,chudy biały ser.Do tego serka będziemy potrzebować pomidorków we włoskiej zalewie z tego przepisu.





Potrzebować będziemy:

  • 1/2 kostki chudego sera białego
  • 5 rzodkiewek
  • sól, pieprz
  • 5 kawałków suszonych  pomidorków we włoskiej zalewie (mogą być kupne ale proponuję domowe na które przepis znajdziecie "Tu")
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 3 kromki pieczywa Wasa lub jakiegokolwiek pieczywa.


 Przygotowanie:
  • do miseczki przekładamy 1/2 kostki sera
  • kroimy w kostkę rzodkiewkę
  • kroimy suszone pomidorki nie osuszając ich zbyt dokładnie z oliwy
  • dodajemy jogurt ,sól i pieprz
  • wszystko dokładnie mieszamy i podajemy od razu z chlebem
Rzecz jest bardzo prosta ale niesamowicie smaczna.Magia jest w tych pomidorkach bo pachną czosnkiem i są lekko słodkawe więc w połączeniu z chrupiącymi rzodkiewkami i kremowym serkiem dają niesamowite efekty!Zdrowo od rano!Wiosna w końcu się zbliża- tez macie takie postanowienia ? ;)
 

Więcej przepisów na wykorzystanie suszonych pomidorów już niedługo!
Pozdrawiam i smacznego!M.

P.S- Zaczynam się dziwnie czuć ,jak za każdym razem gdy idę do kuchni zabieram ze sobą aparat fotograficzny ;P

1 komentarz:

  1. wiosenna bryndza to lekkie śniadanie, które przygotowując dzień wcześniej wsuniesz na kolację...tak... takie to dietetyczne, jestem absoulutnym fanem tych pomidorków! Z.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis