wtorek, 14 lutego 2012

Awokado

Śniadanie z awokado.

Dla mnie jest to wyjątkowe połączenie banalnych składników.
Kromkę domowego chleba (na który podam przepis innym razem-ale uwaga-jak raz go upieczecie już nie kupicie chleba w sklepie!) podajemy z plastrem sera żółtego i plastrami awokado.

To połączenie wyrazistego smaku sera z oleistym słodkawym awokado  jest niesamowite.Choć wiele osób wciąż nie może się przekonać do tego  owocu.

Awokado warto spożywać  na śniadanie czy uzupełnić nim dietę podczas treningów.  Miękki i tłusty miąższ zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, D i E oraz karoteny i białko. Ze względu na brak cukru, awokado polecane są cukrzykom. Ponadto powinny spożywać go osoby cierpiące na anemię, nadciśnienie czy choroby przewodu pokarmowego.

 Jeśli jednak komuś awokado wybitnie nie spasuje -nic nie szkodzi! Dalej możemy wykorzystać jego dobroczynne składniki używając go do stworzenia domowej maseczki.
1.Maseczka na włosy: 1 awokado zmieszane z 2 łyżkami jogurtu naturalnego-najlepiej w blenderze się połączą
2.Maseczka do bardzo suchych włosów-1 awokado zmieszane z 2 łyżkami miodu i łyżką oliwy z oliwek.

Nakładamy je na 15 minut na wilgotne włosy i dokładnie zmywamy.

Nic się nie marnuje!;P
Udanych walentynek!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj ten przepis