piątek, 10 lutego 2012

Poranek z kawą

Jak już wspominałam w poprzednim poście o francuskim śniadaniu z czekoladowymi rogalikami...kawa jest nierozłącznym ich elementem!

Zaczęłam pić kawę od niedawna -nie z potrzeby,lecz dla smaku.Dobrze przygotowana kawa daje zastrzyk energii ale i endorfin!
Nie posiadam ekspresu-za to parzę kawę w filtrach jednorazowych.
Zakochałam się w tej kawie-jest warta swojej ceny i aromatyczna do ostatniej kropli.

Kosztuje około 17 zł ale jest fenomenalna.

Ja swoją kawę dopieszczam mleczkiem skondensowanym niesłodzonym.Po wyjęciu z lodówki wlewam je do większego słoiczka ,zakręcam i niczym shakerem ubijam piankę .Jednak jeśli posiadasz pod ręką mikser-  który u mnie akurat stoi na blacie nieustannie- ubij przez parę sekund mleczko mikserem.Pamiętaj że powinno być schłodzone bo się nie ubije.Następnie słodzę kawę ,otulam ją puszysta pianką o posypuje kakaowym proszkiem np.puchatkiem.
Taka kawa o poranku wprawia mnie w doskonały nastrój jeszcze przed wypiciem!



Teraz troszkę o samej kawie-każdy z nas wie jakie ma negatywne działania -ale po co odbierać sobie ta przyjemność...pomówmy o pozytywach!
Wedle badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pozytywne, niekiedy nawet lecznicze, właściwości. Oto niektóre z nich:
- polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ,
- obniża szanse zachorowania na marskość wątroby,
- dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentracje, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny,
- przyspiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni,
- zmniejsza szanse wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej,
- przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy,
- zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Parkinsona,
- zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Alzheimera,
- nawet do 50% zmniejsza szanse zachorowania na cukrzycę typu II,
- zmniejsza szanse zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę),
- zwiększa efektywność środków przeciwbólowych,
- jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.

Zachęciłam was?




4 komentarze:

  1. u Zuzanny powoduje euforie :) Drink coffee , do stupid things faster with more energy! that's it !!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://www.youtube.com/watch?v=XqIeKYRLhno&feature=autoplay&list=LLrFWG4JS7L9Fh67CSd_dDTA&lf=plpp_video&playnext=1

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam do przezroczystego kubka lub szklanki dać najpierw spienione mleko, a następnie w środek mleka powolutku wlewać posłodzoną już kawę. Powstaną piękne warstwy jak w latte. Na górę cynamon. Mmmm... *_*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi obłędnie- wypróbuję na pewno!Dzięki ;)

      Usuń

Wydrukuj ten przepis