poniedziałek, 20 lutego 2012

Sajgonki!

Sajgonki! 

Dziś pierwsza potrawa z azjatyckiego repertuaru. Mam nadzieję ,że nieco spolszczone przepisy na Azję po mojemu,przypadną wam do gustu.
Te niepozorne ,małe zawiniątka są prawdziwą chrupiącą ucztą z mnóstwem rozmaitości w środku.

Pamiętajcie,z sajgonkami jest jak z pizza- każdy może lubić inne dodatki.Więc eksperymentujcie!

 Składniki na farsz i ich przygotowanie.

 1.  Chiński makaron Tao Tao - doprowadzić wodę w garnku do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić dopiero do niej makaron na 3 minuty aż zmięknie.Tego makaronu się nie gotuję . Następnie pokroić na ok 2/3cm długości.
2.  Połowę opakowania grzybków mun zalewamy gorąca wodą i odstawiamy do zmięknięcia (15minut)następnie kroimy je na cieniutkie paseczki .
3.  1 dużą pierś z kurczaka kroimy na bardzo drobną kostkę(moja metoda jest taka że po usmażeniu kroję mięsko jeszcze drobniej). Następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy doprawiając odrobiną wegety i 4 łyżkami sosu sojowego. Odstawiamy do ostygnięcia.
4.  Jedną dużą marchewkę,czerwoną paprykę,siekamy na cieniutkie paseczki.Wsypujemy do miski.
5.  Kiełki fasoli odsączamy z soku z puszki .dodajemy do miski.
6.  Zawartość miski smażymy na patelni z sosem sojowym(około 8 łyżek). Zostawiamy do ostygnięcia .
7.  Mięso ,warzywa,grzyby i makaron chiński mieszamy dokładnie w misce .

8 .Teraz cza na papier ryżowy  (Uwaga kosztuje tylko ok 2 zł za 14 sztuk z Tao Tao byłam w szoku ;) . Do szerokiego garnka nalej trochę ciepłej wody.Delikatnie chwyć jeden płatek i zanurz go całego w wodzie -od razu wyciągnij go i połóż na suchą powierzchnię (najlepiej na drewnianą deskę ) .Po 10 sekundach możesz już układać po 1 łyżce farszu na papierze który już zdążył zmięknąć.





Instrukcja:
1. Kładziemy farsz
2. Rolujemy do połowy
3.Zawijamy zewnętrzne rogi do środka
4.Zawijamy kopertę
5.Smażymy na oleju (powinno go  być do połowy sajgonki ) ok 10 minut do złotobrązowego koloru.




Podajemy z sosem słodko-kwaśnym Tao Tao albo słodko-pikantnym ;)

Uwaga Uwaga!
Wersja dla leniuchów lub śpieszących się:
Zamiast punktu 4.  i  5. czyli świeżych warzyw  kupujemy gotową mrożonkę warzyw chińskich (sprawdź koniecznie na opakowaniu czy zawiera kiełki fasoli, paprykę,marchewkę)Pozostanie Ci tylko dodać grzybki mun,podsmażonego kurczaka , makaron i zrobić resztę wg przepisu.Polecam(pod warunkiem że dodacie grzybki mun dodatkowo) :


P.S-Produkty Tao Tao są najbardziej dostępne na rynku dlatego podaję właśnie tę firmę- tak na prawdę jest to obojętne .

Smacznego!  一頓!  ;)

5 komentarzy:

  1. jutro sprobuje! nie watpie, ze beda doskonale:) jak zwykle!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam na własnym podniebieniu - cudowne! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Izabela Klisiak20 lutego 2012 22:28

    Bardzo fajny przepis, na pewno wykorzystam, tylko zmienię trochę farsz. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę!
      Daj znać jak Ci wyszły koniecznie ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Wydrukuj ten przepis