piątek, 10 lutego 2012

Rogaliki z czekoladą - francuskie śniadanie w 5 minut!

Śniadanie w łóżku? Nic prostszego!Ale francuskie śniadanie ...jeszcze prościej!
Postaw wodę na kawę ,piekarnik na 190 stopni a w tym czasie...


1.Wyciągnij gotowe  ciasto francuskie z lodówki,2 tabliczki czekolady(jedna biała a druga mleczna ),1 jajko
2.Potnij ciasto na kwadraty a do każdego włóż po 2-3 kostki ( ja lubię dodawać biała i czarną razem)
3.Uformuj rogaliki i połóż na blaszce.
4.Posmaruj rogaliki rozmąconym jajkiem(to nada im apetycznie złocisty kolor)
5.Włóż je do piekarnika na 15 minut i dokończ robić kawę ;)

Mi zajmuje to 5 minut-to jest na prawdę ekspresowe! Jedynym minusem jest to nieszczęsne 15 minut które trzeba odczekać przed piekarnkiem - ja wiem że drepczę dookoła kuchni wtedy ;)Ale to śniadanie jest warte tego...A to co zostanie-jeśli cokolwiek zostanie- jest idealne do podania również dla znajomomych wieczorem do kawy ;)

Właściwości czekolady-choć każda z nas je zna...
choć to jest ciekawy artykuł http://www.foody.pl/strony/1/i/989.php
BON APPÉTIT!M.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj ten przepis