piątek, 8 czerwca 2012

Meksykańskie Nachosy !



Witam!

Nachosy - pyszne , chrupiące placuszki kukurydziane .Możesz je zrobić sam/a w domu!
To na prawdę proste a jedyne czego potrzebujesz to tortilla o ulubionym smaku  i ulubione chrupki a la nachosy gotowe ;)
Koniecznie podajemy je z pikantnym sosem pomidorowym ,guacamole lub sosem serowym.
Tym razem nie będziemy robić nachosów od początku (od ciasta) tylko ułatwimy sobie troszkę sprawę.


Składniki na nachosy:
Ulubiony rodzaj tortilli  1 opakowanie
sól ,pieprz
ostra papryka -1 łyżeczka
szczypta cukru
słodka papryka- 0,5 łyżeczki
granulowany czosnek 1/4 łyżeczki
szczypta mielonego kminku
oliwa w sprayu (lub nakładana pędzelkiem) 

Jeszcze prościej:  możecie posypać je przyprawą do grilla zamiast powyższych przypraw.


Jak przygotować nachosy :

1. Tortille pokrój na małe trójkąty jak na obrazku powyżej .
2.Blachę wyłóż folią aluminiowa i spryskaj ją oliwą lub posmaruj pędzelkiem.
3. W miseczce sporządź miksturę przypraw .
4.Spryskaj nachosy oliwą i wrzuć do miski z przyprawami -bardzo delikatnie mieszaj nachosy aż pokryją się przyprawami.
5.Piecz w piekarniku nastawionym na 200 stopni z termoobiegiem przez 6-8 minut nie pozwalając aby się przypaliły .Muszą pozostać lekko złote.W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę .
Opcjonalnie możesz je posypać parmezanem lub ulubionym bardzo drobno startym serem  w połowie pieczenia .Mmm..





Składniki na ostry ,pomidorowo- paprykowy  sos do nachosów :

puszka pokrojonych pomidorów
2 papryczki chili piri piri
2 zwyczajne papryczki chili
1 czerwona papryka 
1 mała cebula 
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki oregano,bazylii
sól,pieprz
1-2 łyżki drobno startego sera żółtego




Jak przygotować sos :
1. Na oliwie z oliwek podsmażyć drobno posiekany czosnek .
2. Dorzucić pomidory z puszki ,ser ,
wszystkie papryki,cebulę, posiekać i dodać do pomidorów.
3.Smażyć parę minut aż składniki dokładnie się połączą .
4.Doprawić oregano,solą,pieprzem,bazylią ,szczyptą cukru  .

5. Przelać sos do miksera i rozdrobnić na ulubioną konsystencję .


Podawać  sos w małych miseczkach -żeby każdy miał do niego dostęp ;)
Zniknie w mgnieniu oka!




Smacznego M.


P.s 
Muszę się przyznać że ten sos jeszcze lepiej sprawdził się na drugi  dzień jako...sos do spagetti!
Został mi kubek i trochę tego sosu więc podsmażyłam wołowe mięso mielone i połączyłam  z tym sosem ...rewelacja! Następnego dnia smakował sto razy lepiej! Po prostu uwielbiam go z makaronem i mięsem!

Pomyślałam potem ,że może lepiej podam go jako przepis na spagetti - no ale cóż .Dziś dwa w jednym.




Pozdrawiam Was!

2 komentarze:

  1. idealne na przekąskę podczas meczu ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają, ja kupiłam gotowe zestawy w Lidlu, na meczu super się sprawdziły, następnym razem spróbuję zrobić sama:)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis