Witam Was!
Po małej przerwie ( nieszczęsna sesja! ) wracam z przepysznymi ,żółciutkimi ,cytrynowymi babeczkami .
O ile ciastko może być orzeźwiające - to jest !
Wspaniale wilgotne ,kremowe i pachnące świeżością-dosłownie,nie przesadzam .
Cytryna ma to coś ,że pasuje do prawie wszystkiego-do wypieków wybitnie!
Przekonajcie się - potem już nigdy więcej nie kupicie tych gotowych proszków z pudełka .
Zapraszam !
Składniki :
foremki do muffinek + papierowe papilotki
1 cytryna
1 ½ szklanki mąki
1 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1 kostka masła w temp .pokojowej (200g)
2 jajka
¼ szklanki pełnotłustego mleka
1/2 opakowania serka "wieluń- mój ulubiony "(zdj. na dole samym dole )
1 łyżeczka cukru waniliowego
(P.s - zamiast serka "wieluń" możecie użyć swojego ulubionego białego,kremowego serka np.Philadelphia a w momencie desperacji serka mascarpone )
Polewa:
¼ łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1 kostka masła w temp .pokojowej (200g)
2 jajka
¼ szklanki pełnotłustego mleka
1/2 opakowania serka "wieluń- mój ulubiony "(zdj. na dole samym dole )
1 łyżeczka cukru waniliowego
(P.s - zamiast serka "wieluń" możecie użyć swojego ulubionego białego,kremowego serka np.Philadelphia a w momencie desperacji serka mascarpone )
Polewa:
2 łyżki masła
3 łyżki serka "wieluń"
sok i skórka z 1/2
1,5 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru pudru
Do ozdoby:
ulubione ozdoby - ja użyłam gwiazdek bo w tym wypadku nie chciałam aby cokolwiek psuło mi smak babeczek
Przygotowanie ciasta :
1. Masło ,cukier waniliowy ,cukier puder- utrzeć na puszystą,żółta masę .
2.Do masy dodać jajka,sól , proszek do pieczenia ,mleko,mąkę - mieszać wszystko aż się połączy.
3. Cytrynę dokładnie umyć.Na drobnej tarce delikatnie zetrzeć skórkę cytryny (tylko żółtą powierzchnię, biała jest już gorzka ) .Do otartej skórki wcisnąć sok z całej cytryny .
4.Do masy dodajemy serek ,sok z cytryny ze skórką i ucieramy aż się połączy przez moment .
5.Masa jest dość rzadka- nie przejmujcie się !
6.Nakładamy do foremek nadzienie .
7.Pieczemy około 20-25 minut w 180-190 stopniach .(zależy od piekarnika więc- wsadź wykałaczkę w babeczkę i jeżeli patyczek zostanie suchy -oznacza to , że są gotowe)
8.Jak ostygną - i uchowają się od zjedzenia - możesz przystąpić do ozdabiania ;)
3. Cytrynę dokładnie umyć.Na drobnej tarce delikatnie zetrzeć skórkę cytryny (tylko żółtą powierzchnię, biała jest już gorzka ) .Do otartej skórki wcisnąć sok z całej cytryny .
4.Do masy dodajemy serek ,sok z cytryny ze skórką i ucieramy aż się połączy przez moment .
5.Masa jest dość rzadka- nie przejmujcie się !
6.Nakładamy do foremek nadzienie .
7.Pieczemy około 20-25 minut w 180-190 stopniach .(zależy od piekarnika więc- wsadź wykałaczkę w babeczkę i jeżeli patyczek zostanie suchy -oznacza to , że są gotowe)
8.Jak ostygną - i uchowają się od zjedzenia - możesz przystąpić do ozdabiania ;)
Przygotowanie polewy :
W miseczce mieszamy sok z cytryny,skórkę z cytryny (otartą tak jak powyżej),cukier puder, cukier waniliowy ,masło ,serek .Ucieramy i nakładamy na babeczki.
Uwielbiam ozdabiać te maleństwa - w tym wypadku jednak mniej znaczy więcej .One są tak aromatyczne , że nie potrzebują niczego więcej !
W miseczce mieszamy sok z cytryny,skórkę z cytryny (otartą tak jak powyżej),cukier puder, cukier waniliowy ,masło ,serek .Ucieramy i nakładamy na babeczki.
Uwielbiam ozdabiać te maleństwa - w tym wypadku jednak mniej znaczy więcej .One są tak aromatyczne , że nie potrzebują niczego więcej !
Smacznego !M.
Wyglądają cudownie!!!!
OdpowiedzUsuńz czego zrobione są gwiazdki?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ;)
UsuńSą to cukrowe gwiazdki ozdobne Dr.Oetkera (link do zdjęcia) http://delikatesymilo.pl/16861588-gwiazdki-cukrowe-dekordroetker.html
Nie szarpnę się na to , żeby robić je samodzielnie hehe ;P - jeszcze ;)
Pozdrawiam !
Babeczki wyglądają nieziemsko i zapewne tak smakują :) Proszę mi tylko napisać coś o serku "wieluń". Niestety nie spotkałam się z takim. Czym go można zastąpić? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam! A więc serek "wieluń" to po prostu twarożek sernikowy( taki gładki,zmielony). Można spokojnie zastąpić go jakimkolwiek twarożkiem sernikowym, naturalnym serkiem homogenizowanym lub gdy na prawdę nie ma się nic pod ręką, po prostu jogurtem naturalnym.Ten składnik po prostu sprawia, że ciasto jest wilgotniejsze.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
M
Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
UsuńWitam, mam pytanie co do serka.. 1/2 opakowania ale jakiego.? 200g czy wiecej.?
OdpowiedzUsuńTak opakowanie ma 200 g ;) Zapomniałam dopisać ,przepraszam ;) Miłego pieczenia mam nadzieję , że wyjdzie pysznie ;)
UsuńDziekuje bardzo ;)
Usuńwyszły fantastyczne!! ja musiałm troszkę rozrzedzać ciasto mlekiem, ale i tak przepis jest super! dziękuję :)
OdpowiedzUsuńLicze na szybka odp gdyz jestem w trakcie robienia babeczek:)
OdpowiedzUsuńW skladnikach do ciasta nie ma mowy o cukrze pudrze a w skladnikach do polewy pojawia sie on dwa razy, ile wiec cukru pudru nalezy dodac do ciasta? Pozdrawiam:)