niedziela, 10 czerwca 2012

Chrupiąca sałata ze szpinakiem i słodką cebulką

Witam Was!

Dziś podam Wam przepis na sałatkę , którą uwielbiam serwować do mięs .
Chrupiąca sałata,szpinak i papryka doskonale komponują się z dressingiem ze słodką cebulką.

Świetnie nadaje się do grilla, do zimnych przekąsek, wszelkiego rodzaju mięs i ryb.

 Składniki:

1/2 główki lodowej sałaty
3 garści świeżego szpinaku (około 150 g) 
1 mała czerwona papryka
1 średnia cebula

Dressing:

Oliwa z oliwek 2 łyżki
Olej roślinny 3 łyżki
Ocet winny 1 łyżeczka
Cukier 1,5 łyżki 
sól
pieprz
Oregano 1 płaska łyżeczka  



 Przygotowanie:

1. Sałatę lodową, szpinak opłukać,wysuszyć ,porwać na mniejsze kawałki do miski .
2. Paprykę , cebulę bardzo drobno pokroić .Jak najdrobniej.
3. Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszaj i tuż przed podaniem polej nimi sałatę.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj ten przepis