poniedziałek, 4 czerwca 2012

Jej ekscelencja Mrożona Kawa !



Witam!

Choć pogodę mamy w kratkę ,upalne dni jeszcze przed nami!
Nawet w upalne dni ,potrzebujemy czasami zastrzyku energii - ale na samą myśl o gorącej kawie ,rozpływamy się we własnych ubraniach !
Ochłody!

Z pomocą  przychodzi jej ekscelencja mrożona kawa.
Bajecznie lekka,równie energetyczna a co więcej zaspakajająca chęć na małe ,słodkie co nie co .
Zapraszam do prostego przepisu na podstawową mrożoną kawę oraz na tą , która zadowoli łakomczuchów.




Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
2 łyżeczki cukru
100 ml zimnej przegotowanej wody
50ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
garść kostek lodu
bita śmietana w sprayu ( zawsze mam w lodówce! )

Ozdobione :
truskawką
startą czekoladą 



Nadaje się również do ozdabiania :

cynamon
cukier brązowy
biała czekolada
wiórki kokosa
inne owoce


Sposób:

1. Kawę i cukier zalewamy woda mieszając intensywnie przez minutę.

2.Dolewamy mleczko skondensowane i wrzucamy kostki lodu.
3.Przyozdabiamy bitą śmietaną ,startymi wiórkami czekolady lub innej ulubionej posypki.
4.Nacinamy lekko truskawkę i nadziewamy ją na bok szklanki.
Jeszcze tylko rurka do kompletu...
Hmmm -rozkosznie!














Uwaga ! Wersja dla wielbicieli słodyczy i urozmaiceń !

Używając większej szklanki:
Zamiast używać kostek lodu, oraz przed udekorowaniem szklanki bitą śmietaną wrzućmy do szklanki gałkę lub dwie ulubionych lodów!
Doskonale nadają się czekoladowe,waniliowe,śmietankowe,kawowe ,stracciatella .

Przyjemność do potęgi!
Deser z kofeinowym ożywieniem = 2 w 1 ;)










4 komentarze:

  1. o nieeeeeeeeeeee, odwczoraj chodzi za mną coś takiego i jeszcze nasza Mary wrzuciła to wieczorem... wygląda przepysznieee!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam wreszcie na coś pysznego do mnie!;*

      Usuń
  2. kiedy??? :D (ja mogę nie ruszać się z domu :D ) JEST PYSZNIEEEEEEEEEEEEEE , a kawa w sesji jest jak karp w wigilię NIEZBEDNA!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm :) ale truskawka smakowita juz nie wspomne o kawie!! cudo!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis