sobota, 9 czerwca 2012

Wild "East" Steak !

Witam!

Dziki dziki ... wschód!
Steak - w Polsce ciężko jest dostać mięso wołowe na prawdziwy amerykański steak ,co nie znaczy że nie możemy przyrządzić równie wspaniałego steaku z naszych 
polskich odpowiedników .
 Restauracje serwują wspaniałe steaki -  jednak w 
astronomicznych cenach .

Tak na prawdę, to proste,szybkie i jednocześnie nadzwyczajne danie , które 
możesz zrobić w domu w 15 minut, a wszyscy będą zachwyceni !

Rodzaje mięsa wołowego na steak :

  • Polędwica  - najlepszy kawałek wołowiny . Gładki ,sprężysty i najsmaczniejszy moim zdaniem.
  • Rostbef      - mięso dość mocno poprzerastane.Przygotowuje się z niego New York Steak .
  • Antrykot  - w Ameryce wycina się z niego tzw. Rib eye z kością , które się grilluje - często można usłyszeć tą nazwę w  angielskojęzycznych programach kulinarnych .
  • Rumsztyk
Rodzaje wysmażenia steaku :

Mocno Krwisty (ang. Rare)  – temperatura ok . 47 st

Krwisty (ang. Medium Rare) -  temperatura  50-52st

Średnio Wysmażony ( ang. Medium)   – temp ok 60st

Dobrze Wysmażony (ang. Well Done)   – temp 70-85st.

Zdjęcie pochodzi ze strony  http://frothygirlz.com
Myślę , że jako rysunek poglądowy ,będzie pomocny .


Sposoby pomiaru wysmażenia :

1. Najprościej i najmniej elegancko - naciąć nożem i sprawdzić kolor.

2 . Zmierzyć temperaturę za pomocą specjalnego termometru  do mięsa .

3 . Zmierzyć za pomocą dotyku.

Metoda: Złączyć palce ( ale nie ściskać tylko lekko dotknąć)jak 
na ilustracji .Palcem wskazującym drugiej ręki  dotknąć 
poduszeczki przy kciuku a potem mięsa na patelni .

Miękkość mięsa porównaj do miękkości
 poduszeczki na dłoni podczas stykania się palców.

Ten mięsień wskaże ci jak twarde jest mięso w poszczególnych stadiach.
To bardzo proste - tylko wypróbuj !

1.Mocno Krwisty -mięsień jest luźny ,miękki
2.Krwisty- lekko napięty
3.Średnio wysmażony- napięty ,lekko twardy mięsień
4. Wysmażony - mocno spięty,twardy mięsień 


Zdjęcie poglądowe pochodzi ze strony : http://www.lifespy.com- tak najłatwiej mi Wam to wyjaśnić .
Jest to najlepsza dla mnie metoda! 

Uff dość tych objaśnień, przejdźmy do najprostszej części - gotowania  ;)



Składniki na Steak :

 1 kg polędwicy - wystarczy na 4-5 steaków ( ja miałam 2 kg)

sól ,pieprz

3 łyżki oliwy z oliwek zmieszane z 3 łyżkami oleju 

masło- 1 cm pasek z kostki masła 

szczypta ostrej papryki lub przyprawy do grilla 

patelnia z grillem lub dobra teflonowa patelnia - obojętnie 



Przygotowanie :



1. Mięso kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm . Steak musi być gruby .
2. Solidnie pieprzymy i solimy mięso z dwóch stron .
3. Miksturą olejową pocieramy mięso z dwóch stron .Odstawiamy na 15 minut.
4. Dobrze rozgrzewamy suchą patelnię .Musi być bardzo gorąca .
 5. Kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię. Razem z oliwą z marynaty .


Ważne  :
# mięso nie powinno
 się dotykać -ma się smażyć ,nie gotować

# przygotowanych steaków 
nie obracamy po sto razy , tylko raz na drugą
 stronę i zostawiamy-czym mniej 
dotykamy mięso na patelni tym lepiej 

6. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę ,czekamy jakieś 
3-4 minuty i dorzucamy masło na patelnię.
Potrząsamy energicznie 
patelnią , żeby soki wymieszały się z roztopionym masłem -powstał nam w ten sposób sos .

Kładziemy mięso na osobny talerz .Po minucie ,gdy odcieknie z soków każdego steak'a kroimy ukośnie na pół lub więcej części aby pokazać soczysty ,smakowity środek  i układamy na czysty talerz.

Pozostały płyn dolewamy do sosu mieszamy i polewamy nim steaki .

Choć wielu osobą wystarcza sam! ;)

Koniec!
Tak proste danie niestety potrzebuje trochę objaśnień .
Piszę te wszystkie detale bo sama wiem jakie miałam wątpliwości robiąc steaki pierwszy raz .



Mój steak był Medium  Rare  i był fantastyczny ,aromatyczny i soczysty !
(sałatka w linku powyżej )


Smacznego !M.





1 komentarz:

  1. Fenomenalny obiad!!! Steki perfekcyjne, ten smak soczystego mięsa. Mam nadzieję, że będę miał w niedługim czasie posmakować tego cuda! M.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis