Witam!
Dziki dziki ... wschód!
Steak - w Polsce ciężko jest dostać mięso wołowe na prawdziwy amerykański steak ,co nie znaczy że nie możemy przyrządzić równie wspaniałego steaku z naszych
polskich odpowiedników .
Restauracje serwują wspaniałe steaki - jednak w
astronomicznych cenach .
Tak na prawdę, to proste,szybkie i jednocześnie nadzwyczajne danie , które
możesz zrobić w domu w 15 minut, a wszyscy będą zachwyceni !
Rodzaje mięsa wołowego na steak :
- Polędwica - najlepszy kawałek wołowiny . Gładki ,sprężysty i najsmaczniejszy moim zdaniem.
- Rostbef - mięso dość mocno poprzerastane.Przygotowuje się z niego New York Steak .
- Antrykot - w Ameryce wycina się z niego tzw. Rib eye z kością , które się grilluje - często można usłyszeć tą nazwę w angielskojęzycznych programach kulinarnych .
- Rumsztyk
Rodzaje wysmażenia steaku :
Mocno Krwisty (ang. Rare) – temperatura ok . 47 st
Krwisty (ang. Medium Rare) - temperatura 50-52st
Średnio Wysmażony ( ang. Medium) – temp ok 60st
Dobrze Wysmażony (ang. Well Done) – temp 70-85st.
Zdjęcie pochodzi ze strony http://frothygirlz.com
Myślę , że jako rysunek poglądowy ,będzie pomocny .
Sposoby pomiaru wysmażenia :
1. Najprościej i najmniej elegancko - naciąć nożem i sprawdzić kolor.
2 . Zmierzyć temperaturę za pomocą specjalnego termometru do mięsa .
3 . Zmierzyć za pomocą dotyku.
Metoda: Złączyć palce ( ale nie ściskać tylko lekko dotknąć)jak
na ilustracji .Palcem wskazującym drugiej ręki dotknąć
poduszeczki przy kciuku a potem mięsa na patelni .
Miękkość mięsa porównaj do miękkości
poduszeczki na dłoni podczas stykania się palców.
Ten mięsień wskaże ci jak twarde jest mięso w poszczególnych stadiach.
To bardzo proste - tylko wypróbuj !
1.Mocno Krwisty -mięsień jest luźny ,miękki
2.Krwisty- lekko napięty
3.Średnio wysmażony- napięty ,lekko twardy mięsień
4. Wysmażony - mocno spięty,twardy mięsień
Zdjęcie poglądowe pochodzi ze strony : http://www.lifespy.com- tak najłatwiej mi Wam to wyjaśnić .
Jest to najlepsza dla mnie metoda!
Uff dość tych objaśnień, przejdźmy do najprostszej części - gotowania ;)
Składniki na Steak :
1 kg polędwicy - wystarczy na 4-5 steaków ( ja miałam 2 kg)
sól ,pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek zmieszane z 3 łyżkami oleju
masło- 1 cm pasek z kostki masła
szczypta ostrej papryki lub przyprawy do grilla
patelnia z grillem lub dobra teflonowa patelnia - obojętnie
Przygotowanie :
1. Mięso kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm . Steak musi być gruby .
2. Solidnie pieprzymy i solimy mięso z dwóch stron .
3. Miksturą olejową pocieramy mięso z dwóch stron .Odstawiamy na 15 minut.
4. Dobrze rozgrzewamy suchą patelnię .Musi być bardzo gorąca .
5. Kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię. Razem z oliwą z marynaty .
Ważne :
# mięso nie powinno
się dotykać -ma się smażyć ,nie gotować
# przygotowanych steaków
nie obracamy po sto razy , tylko raz na drugą
stronę i zostawiamy-czym mniej
dotykamy mięso na patelni tym lepiej
6. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę ,czekamy jakieś
3-4 minuty i dorzucamy masło na patelnię.
Potrząsamy energicznie
patelnią , żeby soki wymieszały się z roztopionym masłem -powstał nam w ten sposób sos .
Kładziemy mięso na osobny talerz .Po minucie ,gdy odcieknie z soków każdego steak'a kroimy ukośnie na pół lub więcej części aby pokazać soczysty ,smakowity środek i układamy na czysty talerz.
Pozostały płyn dolewamy do sosu mieszamy i polewamy nim steaki .
Podajemy z chrupiącymi sałatami ze świeżych warzyw i np. młodymi ziemniaczkami .
Choć wielu osobą wystarcza sam! ;)
Koniec!
Tak proste danie niestety potrzebuje trochę objaśnień .
Piszę te wszystkie detale bo sama wiem jakie miałam wątpliwości robiąc steaki pierwszy raz .
Mój steak był Medium Rare i był fantastyczny ,aromatyczny i soczysty !
(sałatka w linku powyżej )
Smacznego !M.
Fenomenalny obiad!!! Steki perfekcyjne, ten smak soczystego mięsa. Mam nadzieję, że będę miał w niedługim czasie posmakować tego cuda! M.
OdpowiedzUsuń