poniedziałek, 18 czerwca 2012

Cytrynowe babeczki !



 Witam Was!

Po małej przerwie ( nieszczęsna sesja! ) wracam z przepysznymi ,żółciutkimi ,cytrynowymi babeczkami .
O ile ciastko  może być orzeźwiające - to jest !

Wspaniale wilgotne ,kremowe i pachnące świeżością-dosłownie,nie przesadzam .
Cytryna ma to coś ,że pasuje do prawie wszystkiego-do wypieków wybitnie!
Przekonajcie się - potem już nigdy więcej nie kupicie tych gotowych proszków z pudełka .
Zapraszam !

Składniki :

 foremki do muffinek + papierowe papilotki
1 cytryna
1 ½ szklanki mąki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1 kostka masła w temp .pokojowej (200g)
2 jajka
¼ szklanki pełnotłustego mleka
1/2 opakowania serka "wieluń-  mój ulubiony "(zdj. na dole samym dole )
1 łyżeczka cukru waniliowego

(P.s - zamiast serka "wieluń" możecie użyć swojego ulubionego białego,kremowego serka np.Philadelphia a w momencie desperacji serka mascarpone ) 


Polewa:

2 łyżki masła
3 łyżki serka "wieluń"
sok i skórka  z 1/2 
1,5 szklanki cukru pudru 
1/2 łyżeczki cukru pudru

Do ozdoby:

ulubione ozdoby - ja użyłam gwiazdek bo w tym wypadku nie chciałam aby cokolwiek psuło mi smak babeczek


Przygotowanie ciasta  :

1. Masło ,cukier waniliowy ,cukier puder- utrzeć na puszystą,żółta  masę .
2.Do masy dodać jajka,sól , proszek do pieczenia ,mleko,mąkę - mieszać wszystko aż się połączy.

3. Cytrynę dokładnie umyć.Na drobnej tarce delikatnie zetrzeć skórkę cytryny (tylko żółtą powierzchnię, biała jest już gorzka ) .Do otartej skórki wcisnąć sok z całej cytryny .

4.Do masy dodajemy serek ,sok z cytryny ze skórką i ucieramy aż się połączy przez moment .

5.Masa jest dość rzadka- nie przejmujcie się !

6.Nakładamy do foremek nadzienie .

7.Pieczemy około 20-25 minut w 180-190 stopniach .(zależy od piekarnika więc- wsadź wykałaczkę w babeczkę i jeżeli patyczek zostanie suchy -oznacza to , że są gotowe)

8.Jak ostygną - i uchowają się od zjedzenia - możesz przystąpić do ozdabiania ;)


Przygotowanie polewy :

W miseczce mieszamy sok z cytryny,skórkę z cytryny (otartą tak jak powyżej),cukier puder, cukier waniliowy ,masło ,serek .Ucieramy i nakładamy na babeczki.
Uwielbiam ozdabiać te maleństwa - w tym wypadku jednak mniej znaczy więcej .One są tak aromatyczne , że nie potrzebują niczego więcej !


Smacznego !M.




11 komentarzy:

  1. z czego zrobione są gwiazdki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie ;)
      Są to cukrowe gwiazdki ozdobne Dr.Oetkera (link do zdjęcia) http://delikatesymilo.pl/16861588-gwiazdki-cukrowe-dekordroetker.html
      Nie szarpnę się na to , żeby robić je samodzielnie hehe ;P - jeszcze ;)

      Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Babeczki wyglądają nieziemsko i zapewne tak smakują :) Proszę mi tylko napisać coś o serku "wieluń". Niestety nie spotkałam się z takim. Czym go można zastąpić? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! A więc serek "wieluń" to po prostu twarożek sernikowy( taki gładki,zmielony). Można spokojnie zastąpić go jakimkolwiek twarożkiem sernikowym, naturalnym serkiem homogenizowanym lub gdy na prawdę nie ma się nic pod ręką, po prostu jogurtem naturalnym.Ten składnik po prostu sprawia, że ciasto jest wilgotniejsze.
      Pozdrawiam serdecznie.
      M

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  3. Witam, mam pytanie co do serka.. 1/2 opakowania ale jakiego.? 200g czy wiecej.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak opakowanie ma 200 g ;) Zapomniałam dopisać ,przepraszam ;) Miłego pieczenia mam nadzieję , że wyjdzie pysznie ;)

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo ;)

      Usuń
  4. wyszły fantastyczne!! ja musiałm troszkę rozrzedzać ciasto mlekiem, ale i tak przepis jest super! dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Licze na szybka odp gdyz jestem w trakcie robienia babeczek:)

    W skladnikach do ciasta nie ma mowy o cukrze pudrze a w skladnikach do polewy pojawia sie on dwa razy, ile wiec cukru pudru nalezy dodac do ciasta? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis