wtorek, 21 lutego 2012

Krewetki!

Dziś kolejna potrawa z obiecanego azjatyckiego menu!

Krewetki z dipami !



Owoce morza- temat drażliwy i nie do końca wyjaśniony .Dzielą nas na wiernych wielbicieli i na tych co zniechęcili się po spróbowaniu jednego kęsa .Owoce morza to przede wszystkim  kalmary, krewetki ,małże ,przegrzebki ,homary i tak dalej . Kto z was potrafi przygotować homara ręka do góry? Spokojnie, ja też nie ;)Ale kto wie! Planuję się nauczyć .

Właśnie dlatego ,zaczynając od najbardziej popularnych krewetek ,do których już spora część smakoszy się przekonała, postanowiłam przybliżyć wam i sobie te tajemnicze smaki.

Zanim przejdę do  przepisu ,mała wskazówka:

1.Najsmaczniejsze i najbardziej opłacalne są" krewetki Tygrysie" zwane najczęściej Black Tiger oraz każde większe od nich
2.Szczęściarze którzy dostali świeże nie mrożone krewetki - przygotowujemy je w ten sam sposób ,gotowe są wtedy gdy staną się jasnoróżowe. Jeśli posiadają głowę należy ją najzwyczajniej w świecie odciąć a następnie przeciąć wzdłuż pleców i wyciągnął tą jedną żyłkę która biegnie wzdłuż.Dlatego każda mrożona krewetka jest nacięta na plecach.
3.Część jadalna krewetki to samo różowe mięsko-od momentu ogonka należy przytrzymać zębami i mocno pociągnąć to zostanie wam on w rękach .Ogonków się nie je - może brzmi śmiesznie ale nie jest to takie oczywiste ;)

Zapraszam więc w podróż po dnie morza!

Potrzebujemy:
                                                              porcja dla dwóch głodnych osób:

-ok 0.5kg krewetek tygrysich(Black Tiger -najczęściej tak pisze)
-1/5 szklanki oliwy z oliwek (lub 5-6 łyżek)
-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-1 papryczka chili ze słoiczka Tao Tao(zdj obok),luk każdej innej małej    papryczki chili w zalewie(jeśli macie świeża to wystarczy 1 cm posiekać-dobierzcie ostrość wg uznania)
-pęczek cebulki dymki

Przygotowanie krewetek:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy drobno posiekane papryczki chili oraz czosnek -lekko mieszamy ,czosnek nie może się zbytnio zbrązowieć .

Następnie wrzucamy krewetki i nie mieszając zostawiamy je na 3 minuty z jednej strony i na 3-4 minuty z drugiej lekko mieszając żeby dokładnie przesiąknęły zapachami.
Przekładamy je na głębszą miseczkę razem z całą zawartością patelni (czyli razem z oliwą z oliwek  poniważ posłuży nam do maczania chlebka w niej )

Posypujemy całość świeżą cebulką dymką.

Podajemy z dipami, grilowanym chlebkiem lub bagietką .Doskonale komponuje się z sałatką z sałaty lodowej,pomidora,mozarelli doprawionej sola i pieprzem .


Do Dipów potrzebujemy:
A)Dip Harissa  -lekko ostry paprykowy dip
Pasta Harissa

2 łyżki majonezu
1 pełna łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka pasty Harissa
(gdy dodacie więcej będzie oczywiście bardziej ostre)

Należy wszystko dokładnie wymieszać
 i podawać w mniejszych miseczkach.
Harissa-jest pastą z ostrych papryczek i nadaje się doskonale do dipów,sosów,gulaszu itd.

B) Dip czosnkowy

1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz,cebulka dymka /szczypiorek
Wszystko dokładnie wymieszać

Jakkolwiek to zabrzmi,ja uwielbiam jeść krewetki palcami maczając je w dipie a następnie schrupać tostowany chleb zamoczony w sosie z patelni z oliwy z oliwek.

Pyszności!


Te małe ,niepozorne krewetki dostarczają nam sporo dobroczynnych składników!
Krewetki są cennym źródłem chroniącego przed nowotworami selenu, a także witamin – przede wszystkim D i B12. Włączenie mięsa krewetek do diety pomaga zachować w dobrym stanie układ krążenia.Krewetki są bogatym źródłem białka i charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu-doskonałe podczas diety.
Nic tylko rozkoszować się tymi maleństwami!

Jeśli przypadły wam do gustu( bądź macie jakieś cenne wskazówki) będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się tym ze mną poniżej;)
Smacznego eksperymentowania!

1 komentarz:

  1. Miałam okazję osobiście przekonać się jak smakują w wykonaniu samej mistrzyni i potwierdzam! Niebo:D

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis