Krewetki z dipami !
Owoce morza- temat drażliwy i nie do końca wyjaśniony .Dzielą nas na wiernych wielbicieli i na tych co zniechęcili się po spróbowaniu jednego kęsa .Owoce morza to przede wszystkim kalmary, krewetki ,małże ,przegrzebki ,homary i tak dalej . Kto z was potrafi przygotować homara ręka do góry? Spokojnie, ja też nie ;)Ale kto wie! Planuję się nauczyć .
Właśnie dlatego ,zaczynając od najbardziej popularnych krewetek ,do których już spora część smakoszy się przekonała, postanowiłam przybliżyć wam i sobie te tajemnicze smaki.
Zanim przejdę do przepisu ,mała wskazówka:
1.Najsmaczniejsze i najbardziej opłacalne są" krewetki Tygrysie" zwane najczęściej Black Tiger oraz każde większe od nich
2.Szczęściarze którzy dostali świeże nie mrożone krewetki - przygotowujemy je w ten sam sposób ,gotowe są wtedy gdy staną się jasnoróżowe. Jeśli posiadają głowę należy ją najzwyczajniej w świecie odciąć a następnie przeciąć wzdłuż pleców i wyciągnął tą jedną żyłkę która biegnie wzdłuż.Dlatego każda mrożona krewetka jest nacięta na plecach.
3.Część jadalna krewetki to samo różowe mięsko-od momentu ogonka należy przytrzymać zębami i mocno pociągnąć to zostanie wam on w rękach .Ogonków się nie je - może brzmi śmiesznie ale nie jest to takie oczywiste ;)
Zapraszam więc w podróż po dnie morza!
Potrzebujemy:
porcja dla dwóch głodnych osób:-ok 0.5kg krewetek tygrysich(Black Tiger -najczęściej tak pisze)
-1/5 szklanki oliwy z oliwek (lub 5-6 łyżek)
-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-1 papryczka chili ze słoiczka Tao Tao(zdj obok),luk każdej innej małej papryczki chili w zalewie(jeśli macie świeża to wystarczy 1 cm posiekać-dobierzcie ostrość wg uznania)
-pęczek cebulki dymki
Przygotowanie krewetek:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy drobno posiekane papryczki chili oraz czosnek -lekko mieszamy ,czosnek nie może się zbytnio zbrązowieć .
Następnie wrzucamy krewetki i nie mieszając zostawiamy je na 3 minuty z jednej strony i na 3-4 minuty z drugiej lekko mieszając żeby dokładnie przesiąknęły zapachami.
Przekładamy je na głębszą miseczkę razem z całą zawartością patelni (czyli razem z oliwą z oliwek poniważ posłuży nam do maczania chlebka w niej )
Posypujemy całość świeżą cebulką dymką.
Podajemy z dipami, grilowanym chlebkiem lub bagietką .Doskonale komponuje się z sałatką z sałaty lodowej,pomidora,mozarelli doprawionej sola i pieprzem .
Do Dipów potrzebujemy:
A)Dip Harissa -lekko ostry paprykowy dip
Pasta Harissa |
2 łyżki majonezu
1 pełna łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka pasty Harissa
(gdy dodacie więcej będzie oczywiście bardziej ostre)
Należy wszystko dokładnie wymieszać
i podawać w mniejszych miseczkach.
Harissa-jest pastą z ostrych papryczek i nadaje się doskonale do dipów,sosów,gulaszu itd.
B) Dip czosnkowy
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz,cebulka dymka /szczypiorek
Wszystko dokładnie wymieszać
Jakkolwiek to zabrzmi,ja uwielbiam jeść krewetki palcami maczając je w dipie a następnie schrupać tostowany chleb zamoczony w sosie z patelni z oliwy z oliwek.
Pyszności!
Te małe ,niepozorne krewetki dostarczają nam sporo dobroczynnych składników!
Krewetki są cennym źródłem chroniącego przed nowotworami selenu, a także witamin – przede wszystkim D i B12. Włączenie mięsa krewetek do diety pomaga zachować w dobrym stanie układ krążenia.Krewetki są bogatym źródłem białka i charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu-doskonałe podczas diety.
Nic tylko rozkoszować się tymi maleństwami!
Jeśli przypadły wam do gustu( bądź macie jakieś cenne wskazówki) będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się tym ze mną poniżej;)
Smacznego eksperymentowania!
Miałam okazję osobiście przekonać się jak smakują w wykonaniu samej mistrzyni i potwierdzam! Niebo:D
OdpowiedzUsuń