poniedziałek, 28 maja 2012

Nowa Kapusta - polski ,domowy przysmak

Witam Was!

Dzisiejsze danie,a raczej "przystawka " , jest troszkę z mniej nowoczesnej beczki .
Staropolski przysmak ,który rządzi na naszych stołach od wielu, wielu lat- choć każdy ma na niego swoją receptę .

Oto niezawodny przepis na wspaniałą , młoda kapustę ...mojej Mamy!



Składniki :
 ( na 1  garnek ok 4-5 litrowy- kapusta bardzo traci objętość podczas przygotowywania  )

2 całe główki  nowej kapusty 
cały pęczek koperku
2 średnie cebule
30 dag boczku
3/4 szklanki wody
sól, pieprz,cukier
2-3 łyżki mąki

Przygotowanie :

1.  Sałatę szatkujemy na drobne kawałki .

2.  Koperek,cebulę ,boczek, kroimy na drobne kawałeczki.

3. W osobnym garnku smażymy boczek pokrojony w kostkę mieszając. Wytopi się z niego ważny dla smaku tłuszcz.

4.  Do dużego garnka wlewamy na dno wodę i wsypujemy poszatkowaną kapustę .Na początku będzie jej mnóstwo ale z czasem się zmniejszy. Mieszając od czasu do czasu gotujemy jakieś 15 minut pod przykryciem.

5.  Dodajemy  posiekaną cebulę i koperek i mieszając gotujemy 10 minut.

6 . Odsączamy boczek od tłuszczu i dodajemy do garnka.

7. Następnie do naczynia w którym robiliśmy boczek , do tłuszczu wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie aż lekko się zrumieni i spieni na wolnym ogniu.

8. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do garnka z kapustą.

9.Całość solimy,pieprzymy,dodajemy około 1-2 łyżki cukru wg upodobania.

Mmmm pyszności!

Prawdziwy domowy obiad z nowymi ziemniaczkami , zasmażaną kapustą i pieczenią .

Dwa razy nie będzie trzeba wołac nikogo do stołu ;P
Smacznego M.!




Zasmażka :









1 komentarz:

  1. Każdy z nas był kiedyś w dobrej chińskiej restauracji, Każdy jadł pyszny ryżowy makaron(trochę chrupiący, sojowy) , każdy zastanawiał się jak zrobić go w domu. TYLKO MARY ZNA ODPOWIEDŹ. Pomóż! Błagam! Bo mam ochotę zabić kucharza, który dla mnie gotuje co jest równoznaczne z samobójstwem.
    Uściski!
    Z.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis