Witam Was!
Dziś bardzo przydatny trik ,który pozwoli Wam ocenić czy jajko nadaje się jeszcze do spożycia .
Ciekawe ile razy zastanawialiście się " Hmm ile to jajko już tu leży ? " Nie wiem jak Wy- jak milion razy miałam ten dylemat.
Jak zaoszczędzić sobie zbędnego główkowania .
Potrzebujemy :
podejrzanych jajek
3/4 szklanki zimnej wody
( dla pewności wodę można posolić 1 łyżeczką -ja tego nie robię)
Jak rozpoznać czy jajko jest świeże ,ma 2-3 tygodnie lub jest już do wyrzucenia ?
Dobre jajko - pozostaje swobodnie na dnie szklanki
Jajko które ma od 1-3 tygodni -
ustawia się na dnie szklanki pionowo ( czyli tak jakby chciało pomału wypłynąć )
Jajko zepsute - wypływa ponad powierzchnię wody - nadaje się do wyrzucenia .
Innym sposobem jest sprawdzenie konsystencji białka .
Dobre jajko - ma zwarte przylegające do żółtka białko
Złe jajko- ma białko rozpływające się,wodniste ,nie trzymające się żółtka .
Mam nadzieję , że przyda się Wam ten prosty trik.
Miłego dnia!
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz