czwartek, 24 maja 2012

HouseKeeping - Jajka : jak sprawdzić świeżość ?

Witam Was!



Dziś bardzo przydatny trik ,który pozwoli Wam ocenić czy jajko nadaje się jeszcze do spożycia .
Ciekawe ile razy zastanawialiście się " Hmm ile to jajko już tu leży ? " Nie wiem jak Wy- jak milion razy miałam ten dylemat.

Jak zaoszczędzić sobie zbędnego główkowania .

Potrzebujemy  :

podejrzanych jajek 
3/4 szklanki zimnej wody 

 ( dla pewności wodę można posolić 1 łyżeczką  -ja tego nie robię)



Jak rozpoznać czy jajko jest świeże ,ma 2-3 tygodnie lub jest już do wyrzucenia ?






Dobre jajko - pozostaje swobodnie na dnie szklanki 

Jajko które ma od 1-3 tygodni - 
 ustawia się na dnie szklanki pionowo ( czyli tak jakby chciało pomału wypłynąć )












Jajko zepsute - wypływa ponad powierzchnię wody - nadaje się do wyrzucenia .



















Innym sposobem jest sprawdzenie konsystencji białka .

Dobre jajko - ma zwarte przylegające do żółtka białko

Złe jajko- ma białko rozpływające się,wodniste ,nie trzymające się żółtka .


Mam nadzieję , że przyda się Wam ten prosty trik.

Miłego dnia!

M.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj ten przepis