Witam Was!
Dzisiejsze danie,a raczej "przystawka " , jest troszkę z mniej nowoczesnej beczki .
Staropolski przysmak ,który rządzi na naszych stołach od wielu, wielu lat- choć każdy ma na niego swoją receptę .
Oto niezawodny przepis na wspaniałą , młoda kapustę ...mojej Mamy!
Składniki :
( na 1 garnek ok 4-5 litrowy- kapusta bardzo traci objętość podczas przygotowywania )
2 całe główki nowej kapusty
cały pęczek koperku
2 średnie cebule
30 dag boczku
3/4 szklanki wody
sól, pieprz,cukier
2-3 łyżki mąki
Przygotowanie :
1. Sałatę szatkujemy na drobne kawałki .
2. Koperek,cebulę ,boczek, kroimy na drobne kawałeczki.
3. W osobnym garnku smażymy boczek pokrojony w kostkę mieszając. Wytopi się z niego ważny dla smaku tłuszcz.
4. Do dużego garnka wlewamy na dno wodę i wsypujemy poszatkowaną kapustę .Na początku będzie jej mnóstwo ale z czasem się zmniejszy. Mieszając od czasu do czasu gotujemy jakieś 15 minut pod przykryciem.
5. Dodajemy posiekaną cebulę i koperek i mieszając gotujemy 10 minut.
6 . Odsączamy boczek od tłuszczu i dodajemy do garnka.
7. Następnie do naczynia w którym robiliśmy boczek , do tłuszczu wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie aż lekko się zrumieni i spieni na wolnym ogniu.
8. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do garnka z kapustą.
9.Całość solimy,pieprzymy,dodajemy około 1-2 łyżki cukru wg upodobania.
Mmmm pyszności!
Prawdziwy domowy obiad z nowymi ziemniaczkami , zasmażaną kapustą i pieczenią .
Dwa razy nie będzie trzeba wołac nikogo do stołu ;P
Smacznego M.!
Zasmażka :
Każdy z nas był kiedyś w dobrej chińskiej restauracji, Każdy jadł pyszny ryżowy makaron(trochę chrupiący, sojowy) , każdy zastanawiał się jak zrobić go w domu. TYLKO MARY ZNA ODPOWIEDŹ. Pomóż! Błagam! Bo mam ochotę zabić kucharza, który dla mnie gotuje co jest równoznaczne z samobójstwem.
OdpowiedzUsuńUściski!
Z.