środa, 16 maja 2012

Karmelizowany Czosnek

Witam

Ten przepis ,a raczej mały trik , możecie robić za każdym razem gdy używacie piekarnika lub grilla .
Minimalny wysiłek -maksymalny efekt .
Gdy przygotujesz czosnek w ten sposób nie będzie pachniał czosnkiem!
Czosnek staje się słodki jak cukierki .
Można go rozsmarować na kanapce, toście ,potrzeć nim ziemniaczki lub inne warzywa  a nawet mięso! 


Składniki :

1 cała nieobrana główka czosnku
sól ,pieprz 
oliwa z oliwek 
folia aluminiowa



Przygotowanie :

Całą główkę czosnku  przekrój w szerz na pół .
Polej lekko oliwą z oliwek .
Posyp sola i pieprzem .
Złóż czosnek z powrotem razem.
Owiń folią aluminiową dokładnie .
Piecz w piekarniku lub na grillu około 40 minut w 200-220 stopniach .



Ja dorzucam to małe zawiniątko do piekarnika gdy piecze mięso lub cokolwiek innego .
Można go lekko odgrzać podając np.do śniadania następnego dnia .

Smacznego ! M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj ten przepis