środa, 16 maja 2012

Margarita PinUpMary!

Witam Was ponownie !



Czas na trochę rozrywki !
Dojrzałe pomarańcze ,orzeźwiające cytrynki i kwaśne limonki w połączeniu z oryginalnym smakiem tequili tworzą doskonały meksykański drink , który pokochała cała Ameryka! Margarita ! 

Świetne połączenie cytrusów z lekką słodyczą- tak, to będzie Twój ulubiony drink.Babskie wieczory już nigdy nie będą takie same ;)



Porcja na 6-8 drinków

Potrzebujemy :
2 pomarańcze
2 cytryny
2 limonki
3/4 szklanki tequili 
syrop cukrowy  (przepis poniżej )
dużo ,dużo kostek lodu -najlepiej cały dzbanek 
1/4 szklanki cukru










Wykonanie syropu cukrowego :
Rozpuszczamy zawsze tyle samo cukru i tyle samo wody .Syrop cukrowy przyda Wam się jeszcze nie raz-jest idealny o drinków !
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru 
Rozpuszczamy w garnku wodę z cukrem i doprowadzamy minimalnego zagotowania się.Odstawiamy do ostygnięcia.Gotowe!
Pamiętajcie,do wolno dopuścić do zbrązowienia się roztworu-bo zrobi nam się karmel;)



Przygotowanie Drinka :

Wyciskamy sok z wszystkich owoców (Ja robię to za pomocą widelca wgniatając środek )
Wlewamy do dzbanka tequilę i wyciśnięty sok ( nie przejmujcie się miąższem -on tylko dodaje smaku!)
Dodajemy wcześniej wykonany syrop cukrowy .
Dokładnie mieszamy .Przyozdabiamy plasterkiem limonki .
Wypełniamy resztę dzbanka do pełna lodem i mieszamy.
Czym zimniejsza Margarita ,tym lepsza!

Przygotowanie kieliszków :



Czym szersze brzegi kieliszka tym lepiej ale tak na prawdę każda większa szklanka się nadaje .

Bierzemy pozostałą skórkę  po wyciśniętej limonce i chwytając brzegi szklanki moczymy ją w soku a następnie obtaczamy w cukrze wysypanym na talerzyku .
Wlewam drink.
Zdrówko!



Obłędnie lekki,orzeźwiający drink. Doskonały na babskie spotkanie , wieczorny drink po kolacji albo jako towarzysz podczas grillowych popołudni!

P.S -Jeśli jednak tequila wam nie odpowiada , można zrobić lekko okłamaną wersję zamieniając tequilę na cytrynową /limonkową /pomarańczową wódkę.



Dobrej zabawy!M.

4 komentarze:

  1. Oj mniam, mniam.
    Pyszniutkie było...

    OdpowiedzUsuń
  2. tak właśnie wyobrażam sobie bramę do niebios! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. sorry ze sie wtracam i wiem ze to pewnie twoja wersja ale jest jedna wazna zasada w margericie tzw.oryginal ma brzegi kieliszka obtaczane w soli morskiej a margerity slodkie czyli truskawkowe w brzegi sa obtaczane w cukrze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem ,że do tequili i samej margerity podaje sie sól i kieliszki w soli,jednak mi zdecydowanie bardziej podoba się i smakuje cukier .Pozdrawiam ;)

      Usuń

Wydrukuj ten przepis