środa, 16 maja 2012

Karmelizowana papryka w czosnku

Witam Was!



Ten przepis wyszperałam gdzieś w internecie i jestem nim zachwycona!
Temat dnia-papryka! Ci ,którzy ją lubią- to pokochają ten przepis , a tym którym przeszkadza jej  gorzkawy posmak na nowo odkryją to rubinowe warzywko !
Przepis banalny ,przepyszny i wielofunkcyjny- o ile można go tak nazwać . 
Paprykę przygotowaną w ten sposób, możecie podawać do kanapek, jako przekąskę ,do sałatek ,do dań z patelni , jako dodatek do mięs- w zasadzie ogranicza was jedynie  wasza wyobraźnia .
Ponieważ te papryczki pasują do wszystkiego!

Składniki :
2-3 papryki
oliwa z oliwek 
sól ,pieprz 
5-6 ząbków czosnku 



Przygotowanie:

1.Paprykę umyć ,wyciągnąć gniazdo nasienne,pokroić w duże paski .
2.Czosnek obrać,zgnieść bokiem noża aby się otworzył i wrzucić na patelnie .
3.Dolać oliwę z oliwek na patelnię i na wolnym ogniu lekko podsmażyć aby oliwa przesiąknęła zapachem czosnku.
4. Dorzucić posiekane papryczki i podsmażać przez 15 minut z każdej strony aby się lekko zrumieniły .
5. Przykryć patelnię pokrywką ,aby zrumieniona papryka zmiękła i zrobiła się słodka .
6.Dusić około 20 minut mieszając od czasu do czasu .



P.S - Wiem ,wiem - te papryczki może i nie wyglądają oszołamiająco  - ale do puki ich nie spróbujesz ,nie daj się zwieść zdjęciu -to są fenomenalne ,pyszne małe brzydactwa ;)

Smacznego ! M.







2 komentarze:

  1. mnie się podobają. I wiem, że są pyszne! :D

    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy dobrze rozumiem: smażymy przez 15 minut i dusimy ok 20 czyli łącznie 35 czy może smażymy po 15 z każdej strony czyli łącznie ok 50 minut - pewnie to pierwsze ale proszę się nie śmiać, jestem facetem :-)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis