środa, 2 maja 2012

Leczo

Witam!

 Jestem fanem jednogarnkowych specjałów a dzisiejsze danie ,które Wam zaprezentuję , jest moim zdecydowanym faworytem! Aromatyczne , mocno warzywne danie z lekką nuta soczystego boczku w tle .
Zapach Lecza unosi się w całym domu i jest tak obłędny że ,uwierzcie, nikogo nie będzie trzeba wołać na obiad -sami przyjdą !

Doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację .


Składniki :

2 duże papryki (lub 3 mniejsze )
1 duża cebula
3 duże cukinie
30 dag pieczarek
30-40 dag boczku
4 duże pomidory
pęczek pietruszki
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oliwy
 700 ml wody









Przygotowanie :


  1.   Kroimy boczek w kostkę.
  2.   W dużym garnku , najlepiej żeliwnym , rozgrzewamy oliwę i wrzucamy boczek.
  3.   Kroimy cebule w niedużą kostkę . Gdy boczek się zrumieni dodajemy cebulę.
  4.   Kroimy paprykę w niedbałe kostki ,średniej wielkości .Gdy boczek i cebula się ładnie podsmażą  dorzucamy paprykę.
  5.   Wkładamy pomidory do osobnego naczynia i zalewamy wrzątkiem .Zostawiamy na 10 minut.Gdy popękają ,wylewamy wodę i obieramy je delikatnie ze skórki .Kroimy na  mniejsze części.Dorzucamy do garnka.
  6.   Kroimy pieczarki w kostkę .Dorzucamy do garnka .
  7.  Mieszamy całość dokładnie wlewając wodę.Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut mieszając od czasu do czasu .
  8. Obieramy cukinię ze skórki ,kroimy w dużą kostkę (jak mniej więcej na zdjęciu poniżej)
  9. Gdy leczo się zagotuję ,mieszamy i dorzucamy cukinię , sól ,pieprz ,posiekaną bardzo drobno pietruszkę .Zostawiamy pod przykryciem na małym ogniu i gotujemy jeszcze około 15-20 minut mieszając od czasu do czasu . Ja osobiście wolę leczo bardziej wodniste,jeżeli jednak wolicie gęste-wystarczy odrobinę dłużej gotować je bez przykrywki .
  10. Podajemy samo lub z chlebem.

Smacznego!










1 komentarz:

  1. Piękna i jakże pyszna wersja :D Palce lizać! A moją próbowałaś - http://leczo.net.pl ? :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis