niedziela, 29 kwietnia 2012

Chrupiące medaliony z cukinii

Witam,

Dzisiaj zaproponuje Wam chrupiące medaliony z cukinii ,które są świetnym dodatkiem do obiadu lub jako osobna przekąska .Są bardzo łatwe w przygotowaniu i delikatne .


Składniki :

1 cukinia - to około 30-35 plasterków
1-2 całe jaja
1/2 szklanki mąki
sól ,pieprz ,
opcjonalnie- curry ,papryka
oliwa z oliwek do smażenia  (olej też się nadaje )
spożywcze ręczniki jednorazowe



Przygotowanie: 
Cukinię można przygotować na dwa sposoby-ze skórką lub bez .Każdy z nich jest tak samo smaczny.

1.  Cukinię dokładnie umyć.
2.  Odciąć końce.
3  .Pokroić w plastry grubości około 0,5 cm
4.  Plastry ułożyć na desce lub talerzu i lekko posolić -wtedy cukinia puszcza sok z którym pozbywamy  się  gorzkiego posmaku.Zostawić na około 10 minut
5.  Jajko rozmącić w miseczce razem z pieprzem .
6.  Na patelni rozgrzewamy oliwę (tyle aby pokryło dno całej patelni)
7.  Cukinię zamoczyć w jajku  ,potem w mące a następnie położyć na rozgrzanej oliwie ,
8. Smażyć z obu stron na średnim ogniu aż panierka stanie się złocista lub lekko brązowa- wg upodobania .
9. Ściągając z patelni kładziemy krążki na papierowy ręcznik aby niepotrzebny tłuszcz został odsączony.
10.Przekładamy na nowy talerz.Smacznego ! M.

P.S -Do takiego smażenia idealnie pasują też bakłażany ! Procedura identyczna jak powyżej ;)

Miłego weekendu.

Przepis z dedykacją dla Justyny K. ! -Wspomnienie wakacji.














1 komentarz:

Wydrukuj ten przepis