Witam,
Dzisiaj zaproponuje Wam chrupiące medaliony z cukinii ,które są świetnym dodatkiem do obiadu lub jako osobna przekąska .Są bardzo łatwe w przygotowaniu i delikatne .
Składniki :
1 cukinia - to około 30-35 plasterków
1-2 całe jaja
1/2 szklanki mąki
sól ,pieprz ,
opcjonalnie- curry ,papryka
oliwa z oliwek do smażenia (olej też się nadaje )
spożywcze ręczniki jednorazowe
Przygotowanie:
Cukinię można przygotować na dwa sposoby-ze skórką lub bez .Każdy z nich jest tak samo smaczny.
1. Cukinię dokładnie umyć.
2. Odciąć końce.
3 .Pokroić w plastry grubości około 0,5 cm
4. Plastry ułożyć na desce lub talerzu i lekko posolić -wtedy cukinia puszcza sok z którym pozbywamy się gorzkiego posmaku.Zostawić na około 10 minut
5. Jajko rozmącić w miseczce razem z pieprzem .
6. Na patelni rozgrzewamy oliwę (tyle aby pokryło dno całej patelni)
7. Cukinię zamoczyć w jajku ,potem w mące a następnie położyć na rozgrzanej oliwie ,
8. Smażyć z obu stron na średnim ogniu aż panierka stanie się złocista lub lekko brązowa- wg upodobania .
9. Ściągając z patelni kładziemy krążki na papierowy ręcznik aby niepotrzebny tłuszcz został odsączony.
10.Przekładamy na nowy talerz.Smacznego ! M.
P.S -Do takiego smażenia idealnie pasują też bakłażany ! Procedura identyczna jak powyżej ;)
Miłego weekendu.
Przepis z dedykacją dla Justyny K. ! -Wspomnienie wakacji.
:*
OdpowiedzUsuń