Mięso z kurczaka- każdy z nas potrafi je przygotować na co najmniej 3 sposoby.Jest łatwe do przygotowania,ma jednolite mięso i jest delikatne . Jednak zapewniam Was ,że tak przygotowanego kurczaka jeszcze nie próbowaliście .
Bajecznie słodki,lekko kwaśny ,soczysty kurczak w chrupiących płatkach migdałów -masz ochotę ?
Składniki :
2 piersi z kurczaka- kroimy je w paski
1 opakowanie płatków migdałowych
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki cukru brązowego
3 łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
1.Zmieszaj wszystkie składniki marynaty .
2.Pokrojonego w paseczki kurczaka wymieszaj dokładnie z marynatą i odstaw do lodówki na minimum 2h a najlepiej na całą noc.
3.Rozgrzej teflonową patelnię z olejem który powinien pokryć lekko całe dno i połóż kurczaka .
4.Każdy kawałek obtaczamy w migdałach i kładziemy na patelnie.
5..Smaż aż do momentu zbrązowienia się lekko płatków.Około 5-6 minut z każdej strony.
6.Spróbuj jeden kawałeczek-jeśli płatki się zrumieniły,a środek jest soczysty i biały-gotowe do podania!
Propozycja podania:
Najlepiej ze świeżą sałatką - ja proponuje Chrupiącą sałatkę z melonem oraz świeże ziemniaczki z sosem koperkowym lub ze szczypiorkiem .
Przydatna rada:
1. Nie zamieniajcie mąki kukurydzianej na jakąkolwiek inną mąkę! Mi to niestety przyszło do głowy kiedyś i mój kurczak nie był w marynacie a tym bardziej nie był w migdałach bo na patelni zrobiła się z tego jedna wielka jajecznica. Przyznaje się ;P
Nie pomylcie mąki kukurydzianej z kaszą kukurydziana lub skrobia kukurydzianą .
Dajcie znać jak Wam poszło!
Smacznego! A raczej :buon appettito !
M.
Pin up mary rozkręca się na wiosnę, to kiedy mogę uiścić opłaty i rozkoszować się niebem w gębie ? :*
OdpowiedzUsuńEugennnn ale Ci zazdroszczeeee Mary i jej zdolnosci!! :) Kurczakkk w migdalach ale to brzmiii mniam mniam!!! zbliza sie tydzien majowy moze wypróbuję!!
OdpowiedzUsuńProszę się tylko zapowiedzieć w końcu to z miłą chęcią Wam to przygotuję;*
Usuń