Po raz pierwszy od bardzo dawna moje urodziny nie wypadły w święta lub w post , więc postanowiłam odpowiednio uczcić to ze znajomymi .Podczas organizowania jakiegokolwiek przyjęcia pada to przerażające pytanie- co podać ?Otóż ja mam na to proste sposoby.Zapraszam!
Na początek może opowiem co znajduje się na stole na pierwszym zdjęciu z góry:
1. Pomidory z mozarellą, oprószone bazylią,oregano,sola i pieprzem -każdy je uwielbia,podajemy z bagietką
2..Krewetki w czosnku i chili -to te maleństwa w miseczkach.(przepis w linku)
3.W miseczkach są sosy: sojowy, czosnkowy i słodko -ostry sos ,doskonale nadaje się też sos harissa
Ozdobny:
Stawiam zawsze na proste rozwiązania:
1.Serwetki w kropki zamiast obrusu (to nie jest wytworny obiad) oraz jako serwetki do sztućców .
2.Różowe rurki do napojów ozdobione wyciętymi z czarnego papieru wąsami .Dziurkaczem zrobiony jeden otwór na środku pozwala nałożyć je na rurkę.Wygląda obłędnie.Nie można być poważnym codziennie!
3.Dwie małe świeczki- zawsze dodają klimatu!
Kolejnym specjałem ,który zawsze pojawia się na stole są domowe francuskie rogaliki na które przepis znajdziecie tu.
Jeśli jednak wolicie coś słodkiego ale konkretnego to idealnie spełni wasze oczekiwania Tiramisu!
Ja podaję je zamiast tortu urodzinowego.Przepis na moje Tiramisu znajdziecie tutaj.
Koreczki- przystawka która zawsze znika pierwsza! Jest dziecinnie prosta w wykonaniu i każdy ją uwielbia.
Potrzebujesz:
sezam
winogrona
ser pleśniowy Brie o ulubionym smaku
wykałaczki
Wykonanie:
Sezam prażymy na suchej patelni
Na wykałaczkę nadziewamy mały kawałeczek sera,winogron i obtaczamy ser w sezamie.
Popcorn- nawet ten najzwyczajniejszy może stać się wyjątkowy.Rozpuść 1/4 kostki masła w rondelku ,dodaj ostra paprykę ,odrobinę wegety, odrobinę cynamonu i polej popcorn mieszając go dokładnie.
Sos czosnkowy- idealny do maczania paluchów chlebowych ,bagietki , koreczków z sera pleśniowego ,jako dressing do sałatek, sos do krewetek i sos do Quicha .
Potrzebujesz:
Mały jogurt naturalny
1 łyżkę majonezu
5 -7ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
oregano,bazylię ,pieprz ,sól do smaku
Wszystko wymieszaj i posyp cebulką dymka lub szczypiorkiem .
Wyżej wspomniane paluchy chlebowe, wykałaczki i szpikulce do Fondue cebulka dymka do doprawiania dań.
Fondue z owocami! Idealne na każde nieformalne przyjęcie .Przepis na proste Fondue znajdziecie tutaj.
Gwiazda wieczoru -czyli Quiche! Wyjątkowa tarta na cieście francuskim z ulubionymi dodatkami.Jeśli trafią wam się wegetarianie spokojnie połowę możecie zrobić bez mięsa .Przepis na wyśmienity Quiche znajdziecie tutaj!
Mam nadzieję że przydadzą Wam się te przepisy
Pozdrowienia i Smacznego! M.
na samo wspomnienie czuję się niesamowicie głodna! ;)
OdpowiedzUsuńpamiętam, że kiedy poznałyśmy się przyszykowałaś cały stos przekąsek! było nieprzyzwoicie smaczne, więc zachwyty Twoich znajomych wcale mnie nie dziwią :)
OdpowiedzUsuń