Witam!
Ten specjał, choć bardzo prosty , jest czymś niezastąpionym w mojej lodówce .Od zawsze przyrządzała mi to babcia ,nawet kiedy poszłam na studia - otrzymuję małe paczuszki na wynos. Zalewa z cytrynki nadaje się idealnie jako sok do herbaty ,do sałatek owocowych ,mohito jak i do wody mineralnej .Cukier sprawia że cytryna puszcza dużo soku i następnego dnia od zrobienia już jest gotowa do jedzenia .Można ją zrobić na dwa sposoby -obrać ze skórki lub ją zostawić. Do takiej zaprawy nadają się też pomarańcze,limonki i bezpestkowe mandarynki . O właściwościach cytryny możecie poczytać tutaj . O witaminie C nie muszę wspominać ,powiem tylko że żadna choroba Wam nie straszna przy takiej dawce witamin .
Składniki :na 1 słoiczek
2 cytryny (limonki lub mandarynki )
cukier
do ozdoby : gumki recepturki, słoiczki , ozdobne serwetki
|Przygotowanie :
1. Cytryny dokładnie myjemy.
2.Kroimy w cienkie plasterki .
3.Do słoiczków wkładamy po jednym plasterku i zasypujemy cukrem Cukru potrzebne jest dużo ,żeby powstał syrop .Ja zasypuję każdy plasterek płaską łyżeczką cukru.
4.Zakręcamy i zostawiamy do momentu aż puści sok.
Można dodać odrobinę goździków ,cynamonu lub kardamonu do smaku - w herbaciarniach sprzedają takie specjały za spore sumki -a to przecież takie proste !;)
Samo zdrowie!
M.
Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńjak długo można takie cytrynki przechowywać ?
OdpowiedzUsuń