poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Tortilla z krewetkami

Witam!

Jest zdrowa,odżywcza ,małokaloryczna - tortilla z krewetkami. Idealnie nadaje się do zapakowania do pracy,do szkoły.Doskonała na drugie śniadanie jak i na lekką kolację .Czas przygotowania-20 minut to maksimum.


Składniki: na 3-4 tortille
  • 0,5 kg krewetek tygrysich  mrożonych (jeśli uda wam się zdobyć świeże -gdy je gotujesz lub smażysz są dobre dopiero gdy staną się różowe )
  •  1 duży pomidor                   lub 3-4 suszone pomidorki (przepis tu )
  • sałata lodowa                      (lub mix ulubionych sałat )
  • ulubiony rodzaj sera
  • opcjonalnie  1/2 avocado pokrojona w plastry ,kiełki rzodkiewki
  • oliwa z oliwek
  • 6-7 ząbków czosnku
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka majonezu

 Przygotowanie:

 Wersja 1.- z oliwą z oliwek i czosnkiem

1.Krewetki obrać z ogonków(chwyć ogonek i ściśnij mocno w miejscu gdzie jest jeszcze mięsko-pociągnij )

 2.Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i przeciśnij 3-4 ząbki czosnku.

3.Smaż krewetki na patelni przez 4 minuty-odstaw na talerz.

Wersja 2.- naturalna z wody

 1.Wrzuć krewetki do gotującej się wody na 2 minuty

2.Krewetki obrać z ogonków(chwyć ogonek i ściśnij mocno w miejscu gdzie jest jeszcze mięsko-pociągnij )





Sos czosnkowy  jak i świetnie pasujący sos harissa znajdziecie tutaj  <------ w dziale "Dipy "

 1. Tortille pokrywamy równomiernie wybranym sosem.
2.Układamy podartą sałatę,pomidory i ulubione składniki-lekko solimy, pieprzymy
3.Układamy krewetki i zawijamy w rulon.
4.Kroimy ukośnie na pół i jeśli macie ochotę to ozdabiamy sosem.

Doskonałe na zimno i na ciepło.Można je również zapiec w piekarniku na parę minut.



 Czy może być jeszcze prościej i zdrowiej ? ;)

 Smacznego!M.

5 komentarzy:

  1. Musi być to doskonałe połączenie smaków.

    Zapraszam do siebie http://nietylkopasta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. zmarłam, jest 10 rano.....dopiero wpierniczyłam śniadanie. nie mogę patrzeć z rana na Twojego bloga bo jestem automatycznie głodna. -,-

    OdpowiedzUsuń
  3. zajebisty pomysł!!!!!!!!!!!!!!!! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Nie nie muszą być ciepłe,można je wcześniej opiec na patelni i od razu zawinąć albo po prostu nic z nimi nie robić i zjeść na zimno ;)

      Usuń

Wydrukuj ten przepis