niedziela, 22 kwietnia 2012

Migdałowy kurczak po włosku

Witam!

Mięso z kurczaka- każdy z nas potrafi je przygotować na co najmniej  3 sposoby.Jest łatwe do przygotowania,ma jednolite mięso i jest delikatne . Jednak zapewniam Was ,że tak przygotowanego kurczaka jeszcze nie próbowaliście .
Bajecznie słodki,lekko kwaśny ,soczysty kurczak w chrupiących płatkach migdałów -masz ochotę ?



Składniki :

2 piersi z kurczaka-  kroimy je w  paski
1 opakowanie płatków migdałowych

Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki cukru brązowego
3 łyżki mąki kukurydzianej


Przygotowanie:

1.Zmieszaj wszystkie składniki marynaty .

2.Pokrojonego w paseczki kurczaka wymieszaj  dokładnie z marynatą i odstaw do lodówki na minimum 2h a najlepiej na całą noc.

3.Rozgrzej teflonową  patelnię z olejem który powinien pokryć lekko całe dno i połóż kurczaka .

4.Każdy kawałek  obtaczamy w migdałach i kładziemy na patelnie.

5..Smaż aż do momentu zbrązowienia się lekko płatków.Około 5-6 minut z każdej strony.

6.Spróbuj jeden kawałeczek-jeśli płatki się zrumieniły,a środek jest soczysty i biały-gotowe do podania!



Propozycja podania:
Najlepiej ze świeżą sałatką - ja proponuje      Chrupiącą sałatkę z melonem      oraz świeże ziemniaczki z sosem koperkowym lub ze szczypiorkiem .

Przydatna rada:
1. Nie zamieniajcie mąki kukurydzianej na jakąkolwiek inną mąkę! Mi to niestety przyszło do głowy kiedyś i mój kurczak nie był w marynacie a tym bardziej nie był w migdałach bo na patelni zrobiła się z tego jedna wielka jajecznica. Przyznaje się ;P
Nie pomylcie mąki kukurydzianej z kaszą kukurydziana lub skrobia kukurydzianą .
Dajcie znać jak Wam poszło!
Smacznego! A raczej :buon appettito !
M.

3 komentarze:

  1. Pin up mary rozkręca się na wiosnę, to kiedy mogę uiścić opłaty i rozkoszować się niebem w gębie ? :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Eugennnn ale Ci zazdroszczeeee Mary i jej zdolnosci!! :) Kurczakkk w migdalach ale to brzmiii mniam mniam!!! zbliza sie tydzien majowy moze wypróbuję!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się tylko zapowiedzieć w końcu to z miłą chęcią Wam to przygotuję;*

      Usuń

Wydrukuj ten przepis