wtorek, 8 maja 2012

Szparagi z szynką szwarcwaldzką w beszamelu.

Witam!

Na reszcie nadszedł czas na szparagi.Świeże ,eleganckie, fenomenalne szparagi .
Doskonały przepis na aromatyczne,wyraziste szparagi w niecodziennym towarzystwie dojrzewającej szynki .
Musisz tego spróbować!




Składniki :

  •  pęczek szparagów
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • parmezan ( kawałek do starcia lub gotowy ,paczkowany tarty)
  • sól ,pieprz
  • opakowanie szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
Beszamel: z doskonałego przepsiu Julii Child
Z przepisu wyjdzie mniej więcej 1,5-2  szklanki 
 
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki  gorącego mleka
  • sól, świeżo mielony biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
Na patelni  roztopić masło  i dodać mąkę - ciągle mieszając doprowadzić do spienienia się i zrumienienia lekko mąki .Zdjąć z ognia . Dodać mleko i mieszać aż zacznie wrzeć .Gotować 4 minuty i doprawić do smaku .



Przygotowania :

  1. Myjemy dokładnie szparagi,obieramy ze skórki (to bardzo ważne ! ) .
  2. Wkładamy szparagi do żaroodpornego naczynia lub na blachę .
  3. Polewamy lekko oliwą równomiernie ,posypujemy sola i pieprzem .
  4. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut na 220 C
  5. Wyciągamy  z piekarnika,posypujemy parmezanem i zapiekamy jeszcze przez 5-10 minut aż parmezan ładnie się zrumieni .
  6. Wyciągamy na talerz za pomocą szpatułki nie burząc serowej warstwy .
  7. Nakładamy dwie łyżki beszamelu i przyozdabiamy szynką.

Cudowne, grillowane szparagi , skwierczący i aromatyczny parmezan ,delikatny beszamel i chłodna ,aksamitna szynka...to musi być doskonałe połączenie! 
Wykwintne danie w domowym zaciszu!
Smacznego!

























2 komentarze:

  1. Coś ja wiem na temat tych pyszności. Próba biologiczna przeprowadzona na żywym organiźmie przebiegła pomyślnie ( nie testowane na zwierzętach) Testowany organizm domaga się jeszcze...

    OdpowiedzUsuń
  2. jest....pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis