Na reszcie nadszedł czas na szparagi.Świeże ,eleganckie, fenomenalne szparagi .
Doskonały przepis na aromatyczne,wyraziste szparagi w niecodziennym towarzystwie dojrzewającej szynki .
Musisz tego spróbować!
Składniki :
- pęczek szparagów
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- parmezan ( kawałek do starcia lub gotowy ,paczkowany tarty)
- sól ,pieprz
- opakowanie szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
Z przepisu wyjdzie mniej więcej 1,5-2 szklanki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki gorącego mleka
- sól, świeżo mielony biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowania :
- Myjemy dokładnie szparagi,obieramy ze skórki (to bardzo ważne ! ) .
- Wkładamy szparagi do żaroodpornego naczynia lub na blachę .
- Polewamy lekko oliwą równomiernie ,posypujemy sola i pieprzem .
- Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut na 220 C
- Wyciągamy z piekarnika,posypujemy parmezanem i zapiekamy jeszcze przez 5-10 minut aż parmezan ładnie się zrumieni .
- Wyciągamy na talerz za pomocą szpatułki nie burząc serowej warstwy .
- Nakładamy dwie łyżki beszamelu i przyozdabiamy szynką.
Cudowne, grillowane szparagi , skwierczący i aromatyczny parmezan ,delikatny beszamel i chłodna ,aksamitna szynka...to musi być doskonałe połączenie!
Wykwintne danie w domowym zaciszu!
Smacznego!
Coś ja wiem na temat tych pyszności. Próba biologiczna przeprowadzona na żywym organiźmie przebiegła pomyślnie ( nie testowane na zwierzętach) Testowany organizm domaga się jeszcze...
OdpowiedzUsuńjest....pysznie!
OdpowiedzUsuń