czwartek, 27 września 2012

Pesto Pesto

Pesto!

Tak ! Moja bazylia nareszcie doczekała się większych zbiorów.
Błyskawiczne,aromatyczne pesto to już kwestia paru minut !

Zapraszam po wspaniały przepis !



Składniki :

2 szklanki świeżych listków bazylii
1 mały ząbek czosnku
3 łyżki uprażonych na suchej patelni orzeszków pinii ( lub posiekanych włoskich orzechów też uprażonych  ) 
sól,pieprz
ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny 
3-4 łyżki startego parmezanu 


Co i jak :
Do wysokiego naczynia ( lub moździerza ) wrzucamy bazylię,czosnek i sok z cytryny .
Orzechy siekamy.Dorzucamy do naczynia .
Rozdrabniamy blenderem (lub w moździerzu )  dolewamy po po odrobinie oliwy , aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji .Doprawiamy sola i pieprzem .
Świeżo starty parmezan łączymy z miksturą delikatnie mieszając całość łyżką .






Z czym podawać ?

1. Z makaronem oczywiście ;P
2. Na grzanka lub jako sos do kanapek
3.Jako dressing do sałatki
4.Jako marynata do mięs 
5.Jako dodatek do serowych zapiekanek 

Trik :
Pesto najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku .
polej wierzch pasty 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek -wtedy pesto jest jak w słoiczku ;)

Pesto jest dość uniwersalną przyprawą, komponującą się idealnie z mozzarellą i pomidorami .
Smacznego!
M.!

3 komentarze:

  1. domowe pesto to coś o czym marzę

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie pesto to idealny dodatek do wszystkiego. Ostatnio zamarynowałam w nim łososia i był przepyszny : )
    Fajnie jest mieć taki słoik w domu: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam okazji jeść jeszcze pesto, ale może niebawem mi się to uda:)
    Twoje wygląda apetycznie na tym toście;)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis