Witajcie!
Najlepsze przepisy powstają w biegu i w moim przypadku jest to dosłownie motto .
Przepis prosty ,szybki w dodatku ze składników które na pewno masz pod ręką.
Pomidorki wiśniowe !
Pieczone w wysokiej temperaturze w piekarniku z odpowiednimi przyprawami stają się jeszcze słodsze !
Fantastyczne na przekąskę ,śniadanie jak i lekką kolację.
Zapraszam!
Składniki :
2 garści pomidorków wiśniowych (lub jakichkolwiek małych )
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
Na grzanki :
2-3 bułki pokrojone w grube kromki
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miękkiego masła
sól
pieprz
1/2 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego czosnku
3 plasterki sera żółtego
Przygotowanie :
Na blachę wlewamy ok 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Kładziemy umyte i osuszone pomidorki na oliwę.
Posypujemy oregano,bazylią,ziołami prowansalskimi ,solą i pieprzem.
Mieszamy dłońmi dokładnie pomidorki z oliwą i przyprawami
Siekamy drobno czosnek.
Na zamarynowane pomidorki kładziemy posiekany czosnek nie mieszając już nic.Czosnek musi zostać NA pomidorkach ponieważ na blaszce się spali .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 -230 stopni przez około 10-15 minut (aż do zrumienienia lekko )
W połowie pieczenia na drugą połowę blachy układamy nasze gotowe grzanki.
Jak przygotować grzanki ?
Oliwę i masło mieszamy dokładnie razem z przyprawami i czosnkiem .
Smarujemy każdą kromkę.
Ser kroimy w cienkie paseczki i kładziemy na grzanki.
W połowie pieczenia pomidorków kładziemy grzanki do pieca.
Gdy ser się rozpuści a brzegi przypieką kładziemy ciepłe pomidorki na kromki.
Smacznego!
Szybko ,zdrowo i tak aromatycznie!
Przepis dodałam do akcji na Durszlaku "Warzywa Psiankowate 2012 " ;)
Pychota. :) Kolejna magia włoskiej kuchni.
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam takie rzeczy!!!
OdpowiedzUsuńPoproszę o prawidłowe oznaczenie wpisu, abym mogła dodać go do akcji psiankowatej
OdpowiedzUsuńPotrzebny jest aktywny baner albo link do zaproszenia do akcji z mojego bloga (wybierasz 1). Baner nie jest aktywny, polecam Ci zajrzeć do tej akcji - tam jest instrukcja jak wkleić aktywny baner na blogspocie http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-smaki-2. W razie pytań pisz do mnie.
OdpowiedzUsuńGrzaneczki są super, cieszę się, że udało się prawidłowo oznaczyć przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNajczęściej robię same grzanki czosnkowe lub ewentualnie z serem, ale z takimi pomidorkami jeszcze nie. Wyglądają tak dobrze, że będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, smaczna przekąska. Bardzo smakuje mi Twój sposób na grzanki ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTakże kiedyś robiłam bardzo często takie grzanki i jestem zdania, że można je fajnie robić, ale później trzeba sprzątać cały piekarnik. Dlatego dziś używam tostera https://duka.com/pl/agd/tostery i to właśnie dzięki niemu mam szybko przyrządzone różnego rodzaju tosty i grzanki.
OdpowiedzUsuń