czwartek, 6 września 2012

Ziołowe grzanki z pieczonymi pomidorkami

Witajcie!





Najlepsze przepisy powstają w biegu i w moim przypadku jest to dosłownie motto .
Przepis prosty ,szybki w dodatku ze składników które na pewno masz pod ręką.

Pomidorki wiśniowe !
 Pieczone w wysokiej temperaturze w piekarniku z odpowiednimi przyprawami stają się jeszcze słodsze !
Fantastyczne na przekąskę ,śniadanie jak i lekką kolację.
Zapraszam!

Składniki :

2 garści pomidorków wiśniowych (lub jakichkolwiek małych )
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz




Na grzanki :

2-3 bułki pokrojone w grube kromki 
1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miękkiego  masła
sól
pieprz
1/2 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 
1/2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego czosnku 
3 plasterki sera żółtego 



Przygotowanie :

Na blachę wlewamy ok 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Kładziemy umyte i osuszone pomidorki na oliwę.
Posypujemy oregano,bazylią,ziołami prowansalskimi ,solą i pieprzem.
Mieszamy dłońmi dokładnie pomidorki z oliwą i przyprawami 
Siekamy drobno czosnek.
Na zamarynowane pomidorki kładziemy posiekany czosnek nie mieszając już nic.Czosnek musi zostać  NA pomidorkach ponieważ na blaszce się spali .






Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 -230 stopni przez około 10-15 minut (aż do zrumienienia lekko )

W połowie pieczenia na drugą połowę blachy układamy  nasze gotowe grzanki.

Jak przygotować grzanki ?





Oliwę i masło mieszamy dokładnie razem z przyprawami i czosnkiem .
Smarujemy każdą kromkę.
Ser kroimy w cienkie paseczki i kładziemy na grzanki.
W połowie pieczenia pomidorków kładziemy grzanki do pieca.
Gdy ser się rozpuści a brzegi przypieką kładziemy ciepłe pomidorki na kromki.






Smacznego!
Szybko ,zdrowo i tak aromatycznie!
M.


Przepis dodałam do akcji na Durszlaku "Warzywa Psiankowate 2012 " ;)

















9 komentarzy:

  1. Pychota. :) Kolejna magia włoskiej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam uwielbiam takie rzeczy!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o prawidłowe oznaczenie wpisu, abym mogła dodać go do akcji psiankowatej

    OdpowiedzUsuń
  4. Potrzebny jest aktywny baner albo link do zaproszenia do akcji z mojego bloga (wybierasz 1). Baner nie jest aktywny, polecam Ci zajrzeć do tej akcji - tam jest instrukcja jak wkleić aktywny baner na blogspocie http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-smaki-2. W razie pytań pisz do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Grzaneczki są super, cieszę się, że udało się prawidłowo oznaczyć przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Najczęściej robię same grzanki czosnkowe lub ewentualnie z serem, ale z takimi pomidorkami jeszcze nie. Wyglądają tak dobrze, że będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna, smaczna przekąska. Bardzo smakuje mi Twój sposób na grzanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewelina Adamska18 marca 2019 20:57

    Także kiedyś robiłam bardzo często takie grzanki i jestem zdania, że można je fajnie robić, ale później trzeba sprzątać cały piekarnik. Dlatego dziś używam tostera https://duka.com/pl/agd/tostery i to właśnie dzięki niemu mam szybko przyrządzone różnego rodzaju tosty i grzanki.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis