piątek, 7 września 2012

Francuskie tosty z leśnym owocowym sosem

Witam Was!

Czy jest w tym domu coś słodkiego ?!
Tak...
 
 
 
Każdy z nas chociaż raz rzucił to sfrustrowane pytanie i odpowiedź zazwyczaj nie jest zadowalająca .
Mam na to niezawodny sposób !
Doskonała i szybka przekąska , która nadaje się nie tylko na śniadanie ale i na podwieczorek .
Te składniki każdy z Was ma w domu i nawet bez sosu smakują świetnie!
Tosty francuskie to jest to czego właśnie  potrzebuję.



Składniki :

2-3 czerstwe bułki lub parę kromek chleba (czerstwe czy świeże-obojętne!Zużywamy resztki)
1 łyżka masła 
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
1 i 1/2 łyżki cukru 
cukier puder do posypania 

Sos z owoców leśnych :

2 garści  borówek 
1 szklanka truskawek
(można użyć również jagody,maliny,jeżyny ,porzeczkę itd )
1 łyżka cukru pudru 
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie :



Do głębokiej miseczki wlewamy mleko,jajka,wanilię ,cukier i mieszamy aż powstanie jednolita masa .
Na patelni rozpuszczamy nasze masło .
Kroimy pieczywo na kromki grubości ok 1 cm
Moczymy pokrojone kromki w mlecznej miksturze z dwóch stron aż dobrze nasiąkną (minimum 30 sekund )
Przekładamy nasączone kromki na rozgrzane masło na patelnię i pieczemy aż do zrumienienia .
Wysypujemy na talerzyk trochę cukru pudru i gorące kromki obtaczamy w nim .

Przygotowanie sosu z owoców leśnych :

Borówki i truskawki ( lub inne ulubione owoce) wsypujemy do wysokiego naczynia ,dodajemy cukier i cytrynę a następnie miksujemy blenderem na gładką masę .
( Uwaga: jeżeli nie masz blendera to widelcem lub ugniataczem do ziemniaków rozpraw się z owocami ;) )
Przelewamy miksturę do garnuszka i podgrzewamy na średnim ogniu przez chwilę.

Sos można również  podawać na zimno- ja akurat wolę ciepły .
Czy takie śniadanie nie było by wspaniałym i pozytywnym początkiem dnia?
Dla mnie zawsze tak! ;)
 
 



Każdą kromeczkę polewamy sosem i tadamm!

Ochota na małe co nie co zaspokojona!
Pysznie i szybko.

No bo kto nie ma suchego pieczywa w domu ? 

Jeżeli natomiast nie masz składników na sos możesz:
jeść samo
podawać z nutellą
owocowym dżemem 
serkiem waniliowym
świeżymi owocami
posiekanymi bananami 
sosami do lodów w wersji desperackiej ;)
 
 
 
Smacznego kochani!
 











1 komentarz:

  1. Och, uwielbiam tosty francuskie. :) To idealny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis