Witam Was!
Czy jest w tym domu coś słodkiego ?!
Tak...
Każdy z nas chociaż raz rzucił to sfrustrowane pytanie i odpowiedź zazwyczaj nie jest zadowalająca .
Mam na to niezawodny sposób !
Doskonała i szybka przekąska , która nadaje się nie tylko na śniadanie ale i na podwieczorek .
Te składniki każdy z Was ma w domu i nawet bez sosu smakują świetnie!
Tosty francuskie to jest to czego właśnie potrzebuję.
Składniki :
2-3 czerstwe bułki lub parę kromek chleba (czerstwe czy świeże-obojętne!Zużywamy resztki)
1 łyżka masła
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
1 i 1/2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
Sos z owoców leśnych :
2 garści borówek
1 szklanka truskawek
(można użyć również jagody,maliny,jeżyny ,porzeczkę itd )
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie :
Do głębokiej miseczki wlewamy mleko,jajka,wanilię ,cukier i mieszamy aż powstanie jednolita masa .
Na patelni rozpuszczamy nasze masło .
Kroimy pieczywo na kromki grubości ok 1 cm
Moczymy pokrojone kromki w mlecznej miksturze z dwóch stron aż dobrze nasiąkną (minimum 30 sekund )
Przekładamy nasączone kromki na rozgrzane masło na patelnię i pieczemy aż do zrumienienia .
Wysypujemy na talerzyk trochę cukru pudru i gorące kromki obtaczamy w nim .
Przygotowanie sosu z owoców leśnych :
Borówki i truskawki ( lub inne ulubione owoce) wsypujemy do wysokiego naczynia ,dodajemy cukier i cytrynę a następnie miksujemy blenderem na gładką masę .
( Uwaga: jeżeli nie masz blendera to widelcem lub ugniataczem do ziemniaków rozpraw się z owocami ;) )
Przelewamy miksturę do garnuszka i podgrzewamy na średnim ogniu przez chwilę.
Sos można również podawać na zimno- ja akurat wolę ciepły .
Czy takie śniadanie nie było by wspaniałym i pozytywnym początkiem dnia?
Dla mnie zawsze tak! ;)
Każdą kromeczkę polewamy sosem i tadamm!
Ochota na małe co nie co zaspokojona!
Pysznie i szybko.
No bo kto nie ma suchego pieczywa w domu ?
Jeżeli natomiast nie masz składników na sos możesz:
jeść samo
podawać z nutellą
owocowym dżemem
serkiem waniliowym
świeżymi owocami
posiekanymi bananami
sosami do lodów w wersji desperackiej ;)
Smacznego kochani!
Och, uwielbiam tosty francuskie. :) To idealny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
OdpowiedzUsuń