piątek, 21 września 2012

Fritatta Caprese !

Witajcie serdecznie po małej wakacyjnej przerwie !





Nikt z nas nie ma na tyle dużo czasu aby spędzać długie godziny w kuchni .
Gdy stajemy się głodni czas jest naszym wrogiem -> podrzuca nam nie zdrowe przekąski zamiast porządnych ,pożywnych i wartościowych posiłków .
Przez Amerykańską propagandę sformułowanie Fast Food nabrało bardzo negatywnego znaczenia .
Oto przykład że szybkie przekąski mogą być nie tylko zdrowe ale sycące i zajmujące nam jedynie 5 minut!
Fritatta Caprese!
Śniadanie,lunch ,kolacja - pasuje na każdą porę dnia .



Składniki :

3 całe jajka
garść świeżych liści bazylii (lub łyżeczka suszonych )
garść malinowych pomidorków 
małe kuleczki mozarelli 
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek 




Przygotowanie :

Pomidorki,kuleczki mozarelli  przecinamy na pół .
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią pomidorki .
Solimy i pieprzymy pomidorki i lekko podpiekamy na patelni .
W tym czasie:
Jajka wbijamy do jednej miski i roztrzepujemy widelcem.
Bazylię siekamy drobno .
Na pomidorki wylewamy 1 łyżkę oliwy (mieszamy) oraz jajka i doprawiamy pieprzem .
Posypujemy kawałkami mozarelli a pod koniec bazylią .
Gdy jajko się zetnie delikatnie ściągamy z patelni .





 Gotowe!
Szybkie,pyszne i zdrowe !
















4 komentarze:

  1. nooo i wygląda obłędnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o boziu juz wiem co bede robic w Hiszpanii! wyglada 100 razy lepiej niz kupne jedzenie z Malty! BAJKA! to w ksiazce zyczen, ja jestem w kolejce z przepisem cheesy potatoes jadlam kiedys w hostelu i bylo pyszne ale nie mam pojecia jak to zrobic!
    ps. nie , dalej nie mam internetu, ale sasiedzi maja slabe haslo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo jak ja to lubię robić i jeść ; )
    Piękne i pyszne ; )

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis