Witam!
Krem !
To co nas zachwyca na babeczkach w drogich sklepach i cukierniach.
Różne kolory , wzory ,ozdoby tworzą nam niezliczona ilość kombinacji jakie możemy stworzyć.
Do tego jednak musimy mieć przepis na podstawowy krem .
Tadaam!
Cudowna, gładka masa tworzy doskonałe dopełnienie każdej babeczki!
Składniki :
(wystarczy do ozdobienia ponad 24
babeczek ,więc jeśli macie ich mniej
to podzielcie składniki na pół)
1 kostka masła "Łaciate żółte "(200g)
4-5 szklanki cukru pudru (wiem,wiem-dużo-tyle musi być)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1-2 łyżeczki mleka
4-5 szklanki cukru pudru (wiem,wiem-dużo-tyle musi być)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1-2 łyżeczki mleka
Wykonanie:
Masa musi być bardzo, bardzo gęsta.Dlatego mam kilka rad.
Z początku dodałam niecałe 4 szklanki cukru pudru ale na kostkę masła ( 200g) i okazało się że masa już jest za mało gęsta dlatego dodałam jeszcze szklankę .
Generalnie chodzi o to aby masa była gęsta jak .serek np.bieluch ;)
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem,cukrem waniliowym aż stanie się jednolita masą .
2. Gdy konsystencja jest bardzo gęsta dodajemy po
1 łyżeczce mleka delikatnie aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji .
Mi wystarczyła 1 łyżeczka mleka.
Do szklanki wkładamy rożek do ozdabiania , wkładamy do niego masę i ozdabiamy!
Jeśli nie macie takiego rożka ( koszt 3 zł np. Carrefour ) to możecie go prosto zrobić
Woreczek zapinany na zip lub inny woreczek z mocniejszej folii uzupełniamy kremem o obcinamy (mniej niz pól centymetra) rożek jeden. Gotowe;)
Ja ozdobiłam swoje muffiny świeżymi owocami takimi jak czereśnie,truskawki i maliny.
Pomysły na ozdobienie ciasteczka z kremem:
1. Połowa ciasteczka Oreo
2. Jagody / Ostrężyna / Porzeczka czerwona
3.Orzeszek Włoski
4.Starta czekolada
5.Kakao
6.M&M's
Zrobię kiedyś wpis z przykładowymi zdobieniami babeczek i różnokolorowym kremem ;)
Pozdrawiam Was serdecznie !
Przepis na krem bez żelatyny, dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńTrzeba wypróbować przepis na krem :)
OdpowiedzUsuńKrem wychodzi okropnie słodki ! Ja proponuję dać tylko 3 szklanki cukru pudru :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo mi się przydało :D
OdpowiedzUsuńNie radzę robić tego kremu z tego przepisu, strasznie słodki !
OdpowiedzUsuńDokladnie ;o ;c
UsuńOsobiście mi odpowiada aż tak słodki krem -kwesta gustu rzecz jasna ;)można dodać trochę serka białego i mniej cukru pudru i dostosować do swojego gustu- ja taki uwielbiam ;) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis cudowny! Co prawda zamiast czterech szklanek cukru pudru dodałam dwie i pół + cztery łyżeczki kajmaku, ale krem wyszedł wyśmienity. Muszę przyznać, że dawno nie robiłam tak prostego ale i dobrego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPolecam~!