niedziela, 24 czerwca 2012

Puszysty krem do muffinek

Witam!


Krem na muffiny




Krem !

To co nas zachwyca na babeczkach w drogich sklepach i cukierniach.
Różne kolory , wzory ,ozdoby tworzą nam niezliczona ilość kombinacji jakie możemy stworzyć.
Do tego jednak musimy mieć przepis na podstawowy krem .
Tadaam!
Cudowna, gładka masa tworzy doskonałe dopełnienie każdej babeczki!



Składniki :
 (wystarczy do ozdobienia ponad 24
 babeczek ,więc jeśli macie ich mniej 
to podzielcie składniki na pół)

1 kostka masła "Łaciate żółte "(200g)
4-5 szklanki cukru pudru (wiem,wiem-dużo-tyle musi być)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1-2 łyżeczki mleka 

Wykonanie:

Masa musi być bardzo, bardzo gęsta.Dlatego mam kilka rad.
Z początku dodałam niecałe 4 szklanki cukru pudru ale na kostkę masła ( 200g) i okazało się że masa już jest za mało gęsta dlatego dodałam jeszcze szklankę .
Generalnie chodzi o to aby masa była  gęsta jak .serek np.bieluch ;)

1. Masło ucieramy z cukrem pudrem,cukrem waniliowym aż stanie się jednolita masą .
2. Gdy konsystencja jest bardzo gęsta dodajemy po 
1 łyżeczce mleka delikatnie aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji . 
Mi wystarczyła 1 łyżeczka mleka.

Do szklanki wkładamy rożek do ozdabiania , wkładamy do niego masę i ozdabiamy!

Jeśli nie macie takiego rożka ( koszt 3 zł np. Carrefour  ) to możecie go prosto zrobić
Woreczek zapinany na zip lub inny woreczek z mocniejszej folii uzupełniamy kremem o obcinamy (mniej niz pól centymetra) rożek jeden. Gotowe;)




























Ja ozdobiłam swoje muffiny świeżymi owocami takimi jak czereśnie,truskawki i maliny.

Pomysły na ozdobienie ciasteczka z kremem:

1. Połowa ciasteczka Oreo
2. Jagody / Ostrężyna / Porzeczka czerwona
3.Orzeszek Włoski
4.Starta czekolada
5.Kakao
6.M&M's

Zrobię kiedyś wpis  z przykładowymi zdobieniami babeczek i różnokolorowym kremem ;)

Pozdrawiam Was serdecznie !









8 komentarzy:

  1. Przepis na krem bez żelatyny, dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba wypróbować przepis na krem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem wychodzi okropnie słodki ! Ja proponuję dać tylko 3 szklanki cukru pudru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję bardzo mi się przydało :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie radzę robić tego kremu z tego przepisu, strasznie słodki !

    OdpowiedzUsuń
  6. Osobiście mi odpowiada aż tak słodki krem -kwesta gustu rzecz jasna ;)można dodać trochę serka białego i mniej cukru pudru i dostosować do swojego gustu- ja taki uwielbiam ;) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis cudowny! Co prawda zamiast czterech szklanek cukru pudru dodałam dwie i pół + cztery łyżeczki kajmaku, ale krem wyszedł wyśmienity. Muszę przyznać, że dawno nie robiłam tak prostego ale i dobrego przepisu :)
    Polecam~!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis