wtorek, 26 czerwca 2012

Sałatka Cezar

Witam Was!

Za gorąco na ciepły posiłek ? Masz ochotę na świeże warzywa z lekkim sosem i chrupiącym kurczakiem?
Tak,tak- sałatka Cezar jest dla Ciebie.



Szybka w przygotowaniu ,uniwersalna i co najważniejsze przepyszna.

Możecie ją modyfikować na swój sposób za każdym razem.

Moja sałatka Cezar ,różni się od  podstawowego przepisu.
Dlatego chyba ją tak uwielbiam !




Składnki 4 osoby
Sałatka:

1 mała sałata lodowa lub  rzymska ( lub mix tej i tej ) 

1 duża pierś z kurczaka 

 1/2 szklanki kukurydzy 

2 pomidory

15 dag sera goudy ( choć najlepiej pasuje 
niestety drogi ale pyszny-parmezan)

 4 kromki chleba (np.tostowego, )

oliwa z oliwek 
 
Do panierki mięsa :

 mąka
1 jajko
1/3 łyżeczki wegety
1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki

P.S - panierkę panko można kupić w większych supermarketach , choć ja kupuje ja w sklepie Kuchnie Świata w Krakowskiej Galerii .Zamiast niej można uzyc mocno pokruszonych płatków kukurydzianych lub po prostu smażyć na oliwie z oliwek i posypać mięso wegetą- równie pyszne!
Do sosu:

1 łyżka majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
1/3 łyżeczki granulowanej cebuli
szczypta soli
szczypta pieprzu



Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka- myjemy . Przekrawamy na pół .Obtaczamy w mące  zmieszanej z paprykami ,rozmąconym jajku z wegetą i w panierce.Smażymy na oliwie po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.Zostawiamy do przestygnięcia.

2. Sałatę myjemy ,rwiemy na mniejsze kawałki .

3. Kukurydzę odsączamy z wody i  dorzucamy do sałaty .

4.  Pomidory - myjemy ,pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę .

5. Kromki chleba kroimy w dość dużą kostkę.Wrzucamy na patelnię na której smażyliśmy mięso .
Podlewamy lekko oliwą z oliwek (ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem ) około 2 łyżki.
Posypujemy lekko wegetą i  tostujemy na aż staną się chrupiące .

6. Ser żółty( lub parmezan ) trzemy na tarce.

7. Lekko ostudzoną już pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki .

Sos:

1 Majonez ,jogurt ,przyprawy mieszamy razem.



Sposób podania :

Wszystkie składniki łączmy razem za wyjątkiem GRZANEK I SOSU.

Sos i grzanki podajemy na talerz zaraz przed podaniem na stół .Nie zróbcie tego błędu co ja (i to wielokrotnie ) i nie wrzucajcie tego do całości.Wszystko rozmięknie od sosu a grzanki staną się gumowe zamiast chrupiące.Tuż przed podaniem posypcie talerz grzankami i polejcie sosem 
Ciocia dobra rada ;)


Gotowe. To na prawdę szybkie danie ,  które stawia na nogi , jest dość lekkie i smakuje wyśmienicie również następnego dnia.
A zatem, resztki do pudełeczka i do pracy/szkoły ;)




Smacznego ! M.







3 komentarze:

  1. Ale mam ochotę na tą sałatkę, bardzo ją lubię, a jadłam tylko z grillowanym kurczakiem, a nie takim w panierce. Muszę spróbować Twoim sposobem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pin Up Mary, a gdzie kupiłaś panierkę panko ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już Pisałam w tym poście,panierkę Panko kupuję w sklepach "kuchnie świata "- dla mnie najbliższy sklep jest w Galerii Krakowskiej . Z tego co się orientuję pojawiają się też w supermarketach .Równie dobrze mozna je taniej dostać w sklepach internetowych .Pozdrawiam!

      Usuń

Wydrukuj ten przepis