wtorek, 8 stycznia 2013

Now How : wekujemy słoiki


Witajcie !

Pyszne domowe przetwory - jak cieszyć się nimi dłużej ?
Odpowiednio zakonserwować ,szczelnie zamknąć.
Jakie macie sposoby na wekowanie słoików z przetworami ?
Ja mam dwa proste sposoby , których używam cały czas.

Zapraszam serdecznie !

Sposób 1:  Gorące !

Gdy wasze przetwory są bardzo gorące od razu przekładamy je do czystych i suchych słoików i bardzo mocno zakręcamy .
Odwracamy je wieczkiem na dół i przykrywamy ręcznikiem ( żeby przedłużyć czas stygnięcia i upewnić się że dobrze się zawekowało ) aż do zupełnego wystygnięcia .
Gotowe!







 Sposób 2: Gotujemy 

Ten sposób daje 100% pewność , że słoiki są odpowiednia zakonserwowane .
Do czystych i suchych słoiczków przekładamy przetwory.
Bardzo dokładnie zakręcamy.
Do garnka wkładamy kuchenną ściereczkę aby szklane słoiki  nie miały kontaktu z rozgrzanym garnkiem.
Zalewamy wszystko gorąca wodą do polowy wysokości słoików .
Słoiki nie powinny się dotykać .
Gotujemy przez około 20 minut lub do czasu aż zakrętki staną się lekko wypukłe .
Wyjmujemy słoiczki i zawijamy je w ręcznik .
Pozostawiamy je tak, aż do ostygnięcia.\
Gotowe!




Gotowe!

Teraz możecie się cieszyć swoimi przetwoami przez długi czas!
Doskonały pomysł na prezent dla gości - domowy, pięknie opakowany  słoiczek  np. dżemu, żurawiny lub konfitury .

Powodzenia!
Maria

1 komentarz:

Wydrukuj ten przepis