Witajcie !
Po niesamowicie długiej przerwie znowu wracam!
Dziękuję Wam za cierpliwość - trochę mi zajęło uporządkowanie wszystkich spraw przez co PinUpMary przegapiła święta a miałam tyle pomysłów ! Nadrobimy spokojnie ;)
Dziś proponuję Wam ... domowy sos żurawinowy!
Idealny do mięsa , wędlin, serów, zapiekania, nadziewania i ozdabiana potraw.
Pyszny,szybki przepis!
Świetnie nadaję się na prezent dla gości po wspaniałej kolacji .
400g świeżej żurawiny
1 duże jabłko
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki wody
1 i 1/2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki soli
świeży sok z 2 małych pomarańczy - ok 1/2 szklanki
1 laska cynamonu
1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie :
Do garnka dodaj wszystkie składniki oprócz jabłka i gotuj przez około 10-15 minut max aż wszystkie kuleczki żurawiny pękną lekko .
Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko i gotuj przez kolejne 5-7 minut max .
Możesz zmieniać czas gotowania wg własnych upodobań- im krócej gotujesz tym więcej pełnych kawałeczków żurawiny będziesz mieć w swoim sosie.
Gotowe!
Domowy, pyszny i świeży sos żurawinowy !
Chcesz zapełnić nim spiżarnię i nie wiesz jak szczelnie zawekować słoik ? W następnym poście opiszę jak ja wekuję słoiki -zapraszam już niedługo !
Pozdrawiam Was serdecznie kochani! Maria
Zakochałam się w świeżej żurawinie, jak tylko jej spróbowałam. Do tej pory używałam tylko do ciast - muszę zrobić taką do mięsa :)
OdpowiedzUsuń