Witam Was!
Za gorąco na ciepły posiłek ? Masz ochotę na świeże warzywa z lekkim sosem i chrupiącym kurczakiem?
Tak,tak- sałatka Cezar jest dla Ciebie.
Szybka w przygotowaniu ,uniwersalna i co najważniejsze przepyszna.
Możecie ją modyfikować na swój sposób za każdym razem.
Moja sałatka Cezar ,różni się od podstawowego przepisu.
Dlatego chyba ją tak uwielbiam !
Składnki 4 osoby
Sałatka:
1 mała sałata lodowa lub rzymska ( lub mix tej i tej )
1 duża pierś z kurczaka
1/2 szklanki kukurydzy
2 pomidory
15 dag sera goudy ( choć najlepiej pasuje
niestety drogi ale pyszny-parmezan)
4 kromki chleba (np.tostowego, )
oliwa z oliwek
Do panierki mięsa :
mąka
1 jajko
1/3 łyżeczki wegety
1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
P.S - panierkę panko można kupić w większych supermarketach , choć ja kupuje ja w sklepie Kuchnie Świata w Krakowskiej Galerii .Zamiast niej można uzyc mocno pokruszonych płatków kukurydzianych lub po prostu smażyć na oliwie z oliwek i posypać mięso wegetą- równie pyszne!
Do sosu:
1 łyżka majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
1/3 łyżeczki granulowanej cebuli
szczypta soli
szczypta pieprzu
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka- myjemy . Przekrawamy na pół .Obtaczamy w mące zmieszanej z paprykami ,rozmąconym jajku z wegetą i w panierce.Smażymy na oliwie po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.Zostawiamy do przestygnięcia.
2. Sałatę myjemy ,rwiemy na mniejsze kawałki .
3. Kukurydzę odsączamy z wody i dorzucamy do sałaty .
4. Pomidory - myjemy ,pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę .
5. Kromki chleba kroimy w dość dużą kostkę.Wrzucamy na patelnię na której smażyliśmy mięso .
Podlewamy lekko oliwą z oliwek (ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem ) około 2 łyżki.
Posypujemy lekko wegetą i tostujemy na aż staną się chrupiące .
6. Ser żółty( lub parmezan ) trzemy na tarce.
7. Lekko ostudzoną już pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki .
Sos:
1 Majonez ,jogurt ,przyprawy mieszamy razem.
Sposób podania :
Wszystkie składniki łączmy razem za wyjątkiem GRZANEK I SOSU.
Sos i grzanki podajemy na talerz zaraz przed podaniem na stół .Nie zróbcie tego błędu co ja (i to wielokrotnie ) i nie wrzucajcie tego do całości.Wszystko rozmięknie od sosu a grzanki staną się gumowe zamiast chrupiące.Tuż przed podaniem posypcie talerz grzankami i polejcie sosem
Ciocia dobra rada ;)
Gotowe. To na prawdę szybkie danie , które stawia na nogi , jest dość lekkie i smakuje wyśmienicie również następnego dnia.
A zatem, resztki do pudełeczka i do pracy/szkoły ;)
Smacznego ! M.
Ale mam ochotę na tą sałatkę, bardzo ją lubię, a jadłam tylko z grillowanym kurczakiem, a nie takim w panierce. Muszę spróbować Twoim sposobem :D
OdpowiedzUsuńPin Up Mary, a gdzie kupiłaś panierkę panko ?
OdpowiedzUsuńJak już Pisałam w tym poście,panierkę Panko kupuję w sklepach "kuchnie świata "- dla mnie najbliższy sklep jest w Galerii Krakowskiej . Z tego co się orientuję pojawiają się też w supermarketach .Równie dobrze mozna je taniej dostać w sklepach internetowych .Pozdrawiam!
Usuń