sobota, 19 maja 2012

Naleśniki z serem feta i szpinakiem .

 Witam Was!


Nic więcej nie trzeba mówić - fantastyczne zielone naleśniki z białymi perełkami w środku !
Feta i szpinak tworzą cudowny duet , który doskonale nadaje się do naleśników ,makaronu ,zapiekanek a nawet do nadziewanego ciasta francuskiego.
Podam Wam dziś banalny przepis w dwóch wersjach .
Fartuszek w dłoń !


Składniki: 

Wersja 1:

1 opakowanie mrożonego szpinaku (lub 30dag świeżego )
3/4 kostki sera fety 
sól ,pieprz 
łyżeczka masła 
5 ząbków czosnku 

Wersja 2:

1 opakowanie mrożonego szpinaku (lub 30dag świeżego )
3/4 kubeczka małej  śmietany 18%
20-30 dag żółtego tartego sera
sól ,pieprz 
łyżeczka masła 
5 ząbków czosnku

 Przygotowanie Nadzienia :

ad. Wersja 1:

Na patelni rozpuszczamy masło .Wrzucamy szpinak .
Gdy rozmięknie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz ser feta .
Dość mocno solimy i pieprzymy aby wydobyć smak z delikatnego szpinaku .
Mieszamy chwilę- odstawiamy.(Ja lubię gdy zostają mi grudki fety )

 ad. Wersja 2:

Na patelni rozpuszczamy masło .Wrzucamy szpinak .
Gdy rozmięknie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz śmietankę .
Dość mocno solimy i pieprzymy aby wydobyć smak z delikatnego szpinaku .
Mieszamy chwilę- odstawiamy.

 Przygotowanie naleśników :

2 szklanki  mleka
2 jajka 
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano 
2 łyżki oliwy lub oleju 
mąki -ile zabierze aby konsystencją przypominało śmietanę 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Wlewamy na rozgrzaną  patelnię  chochelkę mikstury i smażymy z dwóch stron .




 Ad.Wersja 1:

Na ciasto kładziemy 2 łyżki szpinaku - zawijamy 



Ad Wersja 2:

Ciasto  posypujemy tartym żółtym serem  i kładziemy 2 łyżki gorącego  szpinaku.Zawijamy-podajemy ;)


Smacznego!

Proste ,szybkie, przepyszne danie!

M.













4 komentarze:

  1. O proszę, u mnie dziś też tak zielono :)) Racja, szpinakowe nadzienie w naleśnikach jak i w cieście francuskim równie dobrze smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione :)
    Szkoda że to już taka późna godzina, w innym wypadku opuściłabym Twojego bloga i poszłabym do kuchni upichnić te naleśniczni takiego smaka mi narobiłaś !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie czasem nawet godzina nie odstraszy ;P U mnie też je wszyscy uwielbiają ;) Czekam na dalsze Twoje wpisy Panno Furio ;P Pozdrawiam!

      Usuń
  3. aj jaj zapomnialam o zoltym serze! reszta jest! zapasy zrobione! nalesniki ze szpinakiem będą jutro :-)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis