Witajcie !
Rozgrzewający ,aromatyczny i korzenny Grzaniec!
Wspomnienie mroźnej zimy, świąt , sylwestrowego popołudnia - zapraszam! Zima trwa!
Składniki
1 butelka wina wg upodobań- ja preferuję półsłodkie
- semi dry, demi-sec, semi-secco, halbtrocken – półwytrawne;
- demi-doux – półsłodkie;
- sweet, doux, desert, dolce, edes – słodkie.
2 laski cynamonu-
1/3 łyżeczki cynamonu
4-5 ziarenek kardamonu
1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
10 -12 goździków
1/4 lub nawet 1/3 łyżeczki imbiru
1-2 gwiazdka anyżu
2 łyżki cukru brązowego ( przy winie wytrawnym troszkę więcej )
1/4 łyżeczki ekstraktu wanilii
3 plastry pomarańczy
Do ozdoby kubka :
1/2 plasterka pomarańczy
laska cynamonu
gwiazdka anyżu
opcjonalnie plasterek jabłka
Przygotowanie:
Wino podgrzać z wszystkimi przyprawami .Nie dopuścić do gotowania .
Rozlać do kubków i przyozdobić .
Gotowe!
Właściwości kardamonu:
Przyprawa o lekko cytrusowym posmaku ,podobno dobra na trawienie i problemy żołądkowe.Doskonale komponuje się z kawa z cynamonem,herbata i owocami.Idealna do zup i sosów. Pochodzi z Indii.Na dodatek jest afrodyzjakiem!
Gwiazdki anyżu- doskonałe na wzmocnienie organizmu, stosuje się przy przeziębieniach i problemach żołądkowych .Do tego pięknie wygląda !
Na zdrowie kochani!
Maria
więcej na temat grzańca i akcesoriów na http://www.grzaniec.com
OdpowiedzUsuń