środa, 11 lipca 2012

Włoska pizza !

Witam!

Mało czasu ostatnio na przyjemności , więc ostatkiem sił wygospodarowałam tą chwilkę na coś wyjątkowego - prawdziwą Włoską Pizzę!



Zapraszam serdecznie bez zbędnego wprowadzenia - przecież każdy ją uwielbia ;)

Składnik Ciasto :

3 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
25 g drożdży
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody



Wykonanie :
( na 2 pizze )
Do ciepłej wody dodajemy drożdże . Mieszamy dokładnie aż się rozpuszczą i zostawiamy na 5 minut.
Mąkę,sól,cukier,oliwę mieszamy ze sobą.
Rozpuszczone drożdże mieszamy z mąka i wyrabiamy ręcznie ciasto.
Energicznymi ruchami zagniatamy ciasto od brzegów do środka aż stanie się gładkie i elastyczne .
Na posypany mąką blat przekładamy ciasto i teraz już łatwiej nam zagnieść je  ostatecznie .
Przecinamy ciasto na pół.
Z każdej części formujemy kulkę i wsadzamy do osobnych naoliwionych misek.
Okrywamy szczelnie elastyczną folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i odkładamy w ciepłe miejsce.
Ciasto teraz musi zwiększyć swoją objętość .
Potrwa to od 1-1,5 godziny.


Gotowe ciasto wykładamy ponownie na blat i szybkimi ruchami formujemy koło za pomocą obu dłoni.
Opuszkami palców rozciągamy ciasto wzdłuż krawędzi zaczynając od środka tworząc tym samym brzegi pizzy ;)


Gotowe!


Klasyczny sos na pizzę :

1 szklanka płynnego  przecieru/koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
1-2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki granulowanej cebulki
sól
Wszystko mieszamy dokładnie i wykładamy obicie prosto na surowe,  uformowane ciasto .
Ulubiony,aromatyczny sos! Kocham go w tej wersji.Czasami nawet kupuje kartonik ostrego przecieru (puree)pomidorowego i smakuje jeszcze lepiej!


Gotowe ciasto z sosem uzupełniamy dodatkami:


Moje przykładowe składniki na pizzę  :


1. Mamma  Mia Italia! : 
(biała pizza bo bez sosu pomidorowego-posmarowana oliwą i sosem czosnkowym )

7 pomidorków koktajlowych pokrojonych w plasterkach
świeże liście bazylii(część pieczemy a częścią ozdabiamy)
1  kulka mozzarelli lub cała paczka małych kulek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu czosnkowego 
kilka plasterków bardzo cienko pokrojonej cebuli
opcjonalnie ulubiona szynka/salami

2. Pepperoni 

Pepperoni /salami lub ulubiona szynka
 start ser żółty
 plasterki pieczarek
cienkie słupki czerwonej papryki
bazylia do ozdoby na sam koniec
opcjonalnie ostra papryczka chili

3.Hawajska Hula!

1 pierś z kurczaka pokrojona w drobną kostkę ,podsmażona na oliwie z oliwek z wegetą.
4 plasterki ananasa pokrojone w drobną kostkę
6 łyżek kukurydzy
pieczarki pokrojone w plasterkach
starty ser żółty
czerwona papryka pokrojona w kosteczkę


Smacznego !

Domowe pizze ,choć  nie wychodzą tak idealne są najlepsze-sami dobieramy składniki ,grubość ciasta sosy.Nawet te brzydkie mogą okazać się najsmaczniejsze!
Powodzenia!









5 komentarzy:

  1. Jesli chodzi o pizzę, to najbardziej lubie ja jeść poza domem, ale doceniam, pracę i zapał, tych którzy ja robia w domu. Gratuluje :)

    pozdrawiamy serdecznie

    tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm ale mi zrobiłaś ochotę ! ostatnimi czasy też próbujemy sił w kuchni, ale na pizzę jeszcze nie przyszedł czas. Być może nastapi to niebawem. A na tle widzę amerykańskie naleśniki - nasze ostatnie dzieło haha. Zresztą nawet wstawiłysmy zdjęcie ; ) Zapraszam do nas i mam nadzieję ze się spodoba! chanteu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mary wygląda smakowicie bardzo! Wypróbuję je na pewno na obiad! Home made pizza mniam, u Ciebie na zdjęciach wyglada tak ze odrazu bym ją zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo pieczesz swoją pizzę? A podpiekasz ciasto wcześniej zanim dodajesz składniki? z góry dzieki za odp. pozdrawiam. Super blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Nie podpiekam ciasta ,chociaż wiem że wiele osób tak właśnie robi.Wolę jak składniki są lekko podpieczone razem z ciastem . Co do czasu pieczenia - nie podałam go ,ponieważ każdy piekarnik jest trochę inny i piecze z inną mocą więc w przypadku pizzy jest to nie miarodajne moim zdaniem.W moim piecu zajmuje to niecałe 20 minut. ;) Ja zawsze nagrzewam piekarnik do 220 stopni a następnie piekę w ok 200 przez 20 minut obracając pizzę w trakcie aby rumieniła się równomiernie na każdej połowie .;)
      Pozdrawiam serdeczni!
      M.

      Usuń

Wydrukuj ten przepis