piątek, 20 lipca 2012

Drobiowe placuszki

Witam!

Dziś coś specjalnego dla miłośników kurczaka, którzy maja ten sam problem co ja- są znudzeni pospolitymi przepisami .



Delikatny smak,kruche kawałeczki o wyśmienitym aromacie !

Składniki:

2 piersi z kurczaka
pietruszka -ilość wg uznania
1 mała cebula
1 płaska łyżeczka wegety
pieprz
2 łyżki majonezu
3 łyżki mąki  ziemniaczanej
2 całe jajka
3 łyżki oliwy

(opcjonalnie można dodać też pieczarki )

Przygotowanie:

1.Piersi z kurczaka i cebulę pokroić w drobną kostkę.
2.Posiekane składniki połączyć ,doprawić wegetą, pieprzem, oliwą i zostawić na co najmniej 3h w lodowce a najlepiej na całą noc.
3.Zamarynowane mięso połączyć z mąką ziemniaczaną , żółtkami ,posiekana pietruszką i majonezem .
4. Białka ubić na lekko sztywna pianę i połączyć z całą miksturą.
5.Smażyć (2-3 łyżki mikstury) z dwóch stron na oliwie z oliwek połączonej z olejem roślinnym w proporcji 1:1(3 łyżki oliwy,3 łyżki oleju)


Konsystencja może wydawać się trochę rzadka ale spokojnie wszystko się pięknie upiecze i zrumieni.
Obracamy je tylko jeden raz.








Proste,aromatyczne danie , które wreszcie zabije nudę na talerzu .
Musisz spróbować!




Smacznego!
-M.








1 komentarz:

  1. nie znałam takiego pomysłu na placuszki, fajny

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis