Witam!
Weekend zawsze przynosi tęsknotę za czymś na prawdę domowym i niezawodnie pysznym.
Dziś padło na domowe kluseczki śląskie z fantastycznym,pikantnym gulaszem w wersji uproszczonej dla tych którzy nie lubią zbyt długo czarować przy garnkach.To moja ulubiona kombinacja z dzieciństwa - mięciutkie kluseczki w mięsnym sosie..mmmmm Lecę do kuchni!
Zakupy na około 25 klusek śląskich:
1
kg ziemniaków
Mąka
ziemniaczana
Sól
1
jajko
1. Gotujemy
1 kg obranych ziemniaków w osolonej
wodzie, następnie przeciskamy je prze
praskę do dużej miski.(Jeśli nie macie praski to należy je bardzo dokładnie
ugnieść ).
2. Przeciśnięte
ziemniaki wyrównujemy na dnie miski (na płasko) i delikatnie nożem dzielimy
sobie koło na 4 części .W ten sposób z tak
podzielonego ciasta wyciągamy 1
trójkąt który powstał i odkładamy go na inny bok miski a w to puste miejsce
wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
3.Sypiemy
jej tyle żeby mąka pokryła się z wysokością wygładzonych ziemniaków.(To zazwyczaj ok 1 szklanka)
4.Dodajemy
całe jajko i szybko zagniatamy całość na
gładką masę .
Teraz
będzie już tylko przyjemniej!
Formujemy
zgrabne ,niewielkie kuleczki spłaszczając je delikatnie wnętrzem dłoni i robimy
na środku charakterystyczny dołeczek na sos (przyznam się że ja robię to uchwytem od drewnianej łyżki ).
5.Następnie
gotowe kluseczki wrzucamy na wrzątek i wyciągamy jak zaczną wypływac na
powierzchnie!
Podajemy
z gulaszem,z wszelkiego rodzaju mięsnymi sosami
jak i do samych warzyw z bułka tartą.
Zakupy na gulasz:
1 pierś z kurczaka
600 g łopatki wołowej
1 duża papryka
1 ogórek kiszony
1/2 dużej cebuli
2 łyżki mąki
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
opcjonalnie 1 papryczka chili(świeża,z zalewy lub suszona)ja dodaje bo uwielbiam pikantne jedzenie
300 g pieczarek
1 łyżeczka wegety
4 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie -stąd przepis dla leniwych- przyprawy do gulaszu -np"pomysł na...gulasz",albo" fix knorr gulasz" jest to obojętne
Przygotowanie (ilość poszczególnych składników podana jest powyżej)
1.Mięsko kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski.Dodajemy ostrą paprykę w proszu,słodką paprykę,wegetę ,makę i mieszamy aby każdy kawałeczek był pokryty proszkami.
2.Na oliwi z oliwek podsmażamy nasze mięsko z pkt.1 aż zrobi się miękkie i brązowe (około 10minut)
3.Paprykę,pieczarki,ogórka,cebulę-kroimy w kostkę.
4.Do dużego garnka (najlepiej żeliwnego) wlewamy 600ml wody i wsypujemy przyprawę do gulaszu np."pomysł na ...gulasz" i dorzucamy od razu do garnka podsmażone mięsko ,pokrojone warzywa,pieprz i mieszając od czasu do czasu gotujemy aż konsystencja zgęstnieje lekko a mięso idealnie zmięknie .(około 20 -25 minut )
Taamtadam! Domowy ,szybki i sprawdzony obiad gotowy!
Niektóre przysmaki wydają się groźniejsze niż są w rzeczywistości - to proste,spróbuj to pokochasz ;)
Smacznego weekendu wszystkim! M.
Miałem szczęście próbować tych pyszności, na pierwszy rzut oka zwykły weekendowy obiad, tak na prawdę niesamowite danie urzekające niezwykłym smakiem. Pikante!!:)
OdpowiedzUsuńMaciek R.
Ja niestety nie miałem tego szczęścia co Maciek R.
OdpowiedzUsuńMary - wracaj do domu. Oszczędności i tak nie ma - podobno mama przelała Ci jakąś sumkę z mojego konta- ja już mam dość tych obiadów od "bezdomnych"... :-((((
Mary, od tygodnia marze o kluchach z gulaszem, a tu patrz: jest jest jest! dziekuje!
OdpowiedzUsuńi kup tu czlowieku pomysl na gulasz w hiszpanii :D
OdpowiedzUsuńAaa moja pando ! Mam ochotę Cie wyściskać teraz ! ;P
UsuńKochana jesteś wielkaaa!!! przepis genialny, szybko i smacznie! dzięki wielkie :)
OdpowiedzUsuńwszystko dobrze, ale tą przyprawe do gulaszu bym skasowała od razu i natychmiastowo. juz na samą myśl o jej zawartosci robi mi sie nie dobrze i za nic nie podałabym jej swoim dzieciom. mamy mnustwo naturalnych przypraw.
OdpowiedzUsuń