sobota, 3 marca 2012

Kluski śląskie z gulaszem dla leniwych .


Witam!

Weekend zawsze przynosi tęsknotę za czymś na prawdę domowym i niezawodnie pysznym.
Dziś padło na domowe kluseczki śląskie z fantastycznym,pikantnym gulaszem w wersji uproszczonej dla tych którzy nie lubią zbyt długo czarować przy garnkach.To moja ulubiona kombinacja z dzieciństwa - mięciutkie kluseczki w mięsnym sosie..mmmmm Lecę  do kuchni!



 Zakupy na około 25 klusek śląskich:
1 kg ziemniaków
Mąka ziemniaczana
Sól
1 jajko

 1. Gotujemy 1 kg  obranych ziemniaków w osolonej wodzie, następnie  przeciskamy je prze praskę do dużej miski.(Jeśli nie macie praski to należy je bardzo dokładnie ugnieść ).
2. Przeciśnięte ziemniaki wyrównujemy na dnie miski (na płasko) i delikatnie nożem dzielimy sobie koło na 4 części .W ten sposób z tak  podzielonego ciasta  wyciągamy 1 trójkąt który powstał i odkładamy go na inny bok miski a w to puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
3.Sypiemy jej tyle żeby mąka pokryła się z wysokością wygładzonych ziemniaków.(To zazwyczaj ok 1 szklanka)
4.Dodajemy całe jajko  i szybko zagniatamy całość na gładką masę .
Teraz będzie już tylko przyjemniej!
Formujemy zgrabne ,niewielkie kuleczki spłaszczając je delikatnie wnętrzem dłoni i robimy na środku charakterystyczny dołeczek na sos  (przyznam się że ja robię to uchwytem od drewnianej łyżki ).
 5.Następnie gotowe kluseczki wrzucamy na wrzątek i wyciągamy jak zaczną wypływac na powierzchnie!

Podajemy z gulaszem,z wszelkiego rodzaju mięsnymi sosami  jak i do samych warzyw z bułka tartą.



Zakupy na gulasz:

1 pierś z kurczaka
600 g łopatki wołowej
1 duża papryka
1 ogórek kiszony
1/2 dużej cebuli
2 łyżki mąki
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
opcjonalnie 1 papryczka chili(świeża,z zalewy  lub suszona)ja dodaje bo uwielbiam pikantne jedzenie
300 g pieczarek
1 łyżeczka wegety
4 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie -stąd przepis dla leniwych- przyprawy do gulaszu -np"pomysł na...gulasz",albo" fix knorr gulasz" jest to obojętne




 Przygotowanie (ilość poszczególnych składników podana jest powyżej)

1.Mięsko kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski.Dodajemy ostrą paprykę w proszu,słodką paprykę,wegetę ,makę i mieszamy aby każdy kawałeczek był pokryty proszkami.

2.Na oliwi z oliwek podsmażamy nasze mięsko z pkt.1 aż zrobi się miękkie i brązowe (około 10minut)

 3.Paprykę,pieczarki,ogórka,cebulę-kroimy w kostkę.

4.Do dużego garnka (najlepiej żeliwnego) wlewamy 600ml wody i wsypujemy przyprawę do gulaszu np."pomysł na ...gulasz" i dorzucamy od razu do garnka podsmażone mięsko ,pokrojone warzywa,pieprz i mieszając od czasu do czasu gotujemy aż konsystencja  zgęstnieje lekko a mięso idealnie zmięknie .(około 20 -25 minut )

Taamtadam! Domowy ,szybki i sprawdzony obiad gotowy!

Niektóre przysmaki wydają się groźniejsze niż są w rzeczywistości - to proste,spróbuj to pokochasz ;)



Smacznego weekendu wszystkim! M.


7 komentarzy:

  1. Miałem szczęście próbować tych pyszności, na pierwszy rzut oka zwykły weekendowy obiad, tak na prawdę niesamowite danie urzekające niezwykłym smakiem. Pikante!!:)

    Maciek R.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niestety nie miałem tego szczęścia co Maciek R.
    Mary - wracaj do domu. Oszczędności i tak nie ma - podobno mama przelała Ci jakąś sumkę z mojego konta- ja już mam dość tych obiadów od "bezdomnych"... :-((((

    OdpowiedzUsuń
  3. Mary, od tygodnia marze o kluchach z gulaszem, a tu patrz: jest jest jest! dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. i kup tu czlowieku pomysl na gulasz w hiszpanii :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaa moja pando ! Mam ochotę Cie wyściskać teraz ! ;P

      Usuń
  5. Kochana jesteś wielkaaa!!! przepis genialny, szybko i smacznie! dzięki wielkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystko dobrze, ale tą przyprawe do gulaszu bym skasowała od razu i natychmiastowo. juz na samą myśl o jej zawartosci robi mi sie nie dobrze i za nic nie podałabym jej swoim dzieciom. mamy mnustwo naturalnych przypraw.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis