piątek, 16 marca 2012

PinUpMary Apple Pie! Zalotna Szarlotka

Witam Was!

Tak jak obiecałam ,dziś niesamowity,zupełnie eksperymentalny przepis na Amerykańską Szarlotkę .
Apple Pie zawsze brzmiało dla mnie niesamowicie zachęcająco ,choć nie trzeba daleko szukać, żeby  odkryć sławne przysłowie "cudze chwalicie..." -to nic innego jak dobrze znana nam  szarlotka.


Jednak...Jest wyjątkowa,aromatyczna i rozpływająca się w ustach.Ciasto jest niebywale maślane .
Moim zdaniem, szarlotka,szarlotką ale Apple Pie brzmi dumnie ;)






 Składniki:
 
Kruche Ciasto:

320g  masła
420g mąki pszennej
1 mała łyżeczka soli
3 łyżki cukru
1/2 szklanki zimnej wody
 

Nadzienie:
5-6 jabłek 
3-4 łyżki  mąki pszennej
6 łyżek cukru 
1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie :

 1. Kroimy masło na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.



 2.Mąkę mieszamy z cukrem,solą,cukrem  a następnie zagniatamy z masłem wyciągniętym z
    zamrażalnika .Zagniatamy ciasto a następnie rozdrabniamy palcami jak kruszonkę (to znaczy pocieramy między palcami a kciukiem ). Nie martwcie się ,ciasto jest dość suche,dlatego z ratunkiem idzie nam zimna woda. Zagniatamy wszystko na jednolita masę i kształtujemy kulę Należy ją lekko ciasto oprószyć mąką a następnie na talerzu włożyć je do zamrażalnika na 30 minut.



  3.W tym czasie -Obieramy jabłka,kroimy je na dość cienkie plasterki (około 3-4 mm-na oko)
      Do miski z jabłkami wsypujemy mąkę ,cynamon,cukier i mieszamy aż dokładnie plasterki pokryją się      składnikami .



  4. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika ,podzielić na pół i rozwałkować .Formę 25x25cm lub trochę większą   nasmarować masłem i ułożyć ciasto około 2cm poza brzegi formy .Ścianki formy nie powinny być wyższe niż 4cm.

5.Na ciasto położyć jabłka .

6.Rozwałkować drugą część ciasta i pokroić w paseczki około 2 cm grubości i długości całej formy.

7. Powielając schemat -Kładąc paski - jeden wzdłuż ,drugi w poprzek powstanie nam kraciasty wzorek. 
    Jeśli jednak chcecie wersje  przyśpieszoną -połóżcie całe rozwałkowane ciasto na górę a następnie   ponacinajcie dowolnie ciasto lub podziurkujcie widelcem .Ciasto musi oddychać.Dokładnie łączymy brzegi ciasta ze spodu z górną warstwą ciasta .
  

 8. W 200 stopniach pieczemy przez 20 minut a następnie przykrywamy ciasto szczelnie folia aluminiową i pieczemy jeszcze 50 minut w 190 stopniach .

9.Po przestygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem i podajemy.Wyśmienite z lodami waniliowymi!


Uwierzcie mi ,że zapach który unosi się w domu zmusi was do zjedzenia tego ciasta jeszcze na gorąco!




 Mam nadzieję że wam zasmakuje moja wersja Apple Pie.

P.S- Podzielę się z Wami , moją inspiracja...Ostrzegam jest kompromitująca na swój sposób.
Otóż marzenie o upieczeniu takiego ciasta narodziło się gdy maiłam jakieś 5 lat i po raz pierwszy oglądałam kreskówkę "Toma i Jerrego" gdzie gospodyni zawsze piekła Apple Pie i studziła go na oknie,a głowni bohaterowie zazwyczaj go kradli .Muszę przyznać się również ,że jest to moja debiutancka szarlotka-nigdy wcześniej nie piekłam szarlotki i o dziwo wyszło rewelacyjnie!

Uwaga- uzależnia!

Smacznego!M.





4 komentarze:

  1. 'Kraciasty wzorek' na szarlotce wygląda ekstra! Dodaje amerykansko-kreskówkowego charakteru;d

    OdpowiedzUsuń
  2. No i apple pie zrobiony i zjedzony! Zamiast cukru pudru zrobiłam kruszonkę. Dodało to kaloryczności i kratki nie było już widać, ale chciałam po prostu spróbować zrobić kruszonkę i to była dobra okazja, bo nieczęsto coś piekę;D Wyszło pysznie. Jutro robię podwójną porcję tiramisu;D Tata bardzo nalega (i na tiramisu, i na podwójną porcję;D). Spróbuje zmodyfikować troszkę przepis bitą śmietaną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka po raz kolejny zrobiona, tym razem z 1,5 porcji. Moja mama ją uwielbia!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie najlepszy przepis na amerykańską szarlotkę w całej sieci...:) w swojej werji paski maluje białkiem z jajka i posypuje grubym cukrem :) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis