Tak jak obiecałam ,dziś niesamowity,zupełnie eksperymentalny przepis na Amerykańską Szarlotkę .
Apple Pie zawsze brzmiało dla mnie niesamowicie zachęcająco ,choć nie trzeba daleko szukać, żeby odkryć sławne przysłowie "cudze chwalicie..." -to nic innego jak dobrze znana nam szarlotka.
Jednak...Jest wyjątkowa,aromatyczna i rozpływająca się w ustach.Ciasto jest niebywale maślane .
Moim zdaniem, szarlotka,szarlotką ale Apple Pie brzmi dumnie ;)
Składniki:
Kruche Ciasto:
320g masła
420g mąki pszennej
1 mała łyżeczka soli
3 łyżki cukru
1/2 szklanki zimnej wody
Nadzienie:
5-6 jabłek
3-4 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie :
1. Kroimy masło na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
2.Mąkę mieszamy z cukrem,solą,cukrem a następnie zagniatamy z masłem wyciągniętym z
zamrażalnika .Zagniatamy ciasto a następnie rozdrabniamy palcami jak kruszonkę (to znaczy pocieramy między palcami a kciukiem ). Nie martwcie się ,ciasto jest dość suche,dlatego z ratunkiem idzie nam zimna woda. Zagniatamy wszystko na jednolita masę i kształtujemy kulę Należy ją lekko ciasto oprószyć mąką a następnie na talerzu włożyć je do zamrażalnika na 30 minut.
3.W tym czasie -Obieramy jabłka,kroimy je na dość cienkie plasterki (około 3-4 mm-na oko)
Do miski z jabłkami wsypujemy mąkę ,cynamon,cukier i mieszamy aż dokładnie plasterki pokryją się składnikami .
4. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika ,podzielić na pół i rozwałkować .Formę 25x25cm lub trochę większą nasmarować masłem i ułożyć ciasto około 2cm poza brzegi formy .Ścianki formy nie powinny być wyższe niż 4cm.
5.Na ciasto położyć jabłka .
6.Rozwałkować drugą część ciasta i pokroić w paseczki około 2 cm grubości i długości całej formy.
7. Powielając schemat -Kładąc paski - jeden wzdłuż ,drugi w poprzek powstanie nam kraciasty wzorek.
Jeśli jednak chcecie wersje przyśpieszoną -połóżcie całe rozwałkowane ciasto na górę a następnie ponacinajcie dowolnie ciasto lub podziurkujcie widelcem .Ciasto musi oddychać.Dokładnie łączymy brzegi ciasta ze spodu z górną warstwą ciasta .
8. W 200 stopniach pieczemy przez 20 minut a następnie przykrywamy ciasto szczelnie folia aluminiową i pieczemy jeszcze 50 minut w 190 stopniach .
9.Po przestygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem i podajemy.Wyśmienite z lodami waniliowymi!
Uwierzcie mi ,że zapach który unosi się w domu zmusi was do zjedzenia tego ciasta jeszcze na gorąco!
Mam nadzieję że wam zasmakuje moja wersja Apple Pie.
P.S- Podzielę się z Wami , moją inspiracja...Ostrzegam jest kompromitująca na swój sposób.
Otóż marzenie o upieczeniu takiego ciasta narodziło się gdy maiłam jakieś 5 lat i po raz pierwszy oglądałam kreskówkę "Toma i Jerrego" gdzie gospodyni zawsze piekła Apple Pie i studziła go na oknie,a głowni bohaterowie zazwyczaj go kradli .Muszę przyznać się również ,że jest to moja debiutancka szarlotka-nigdy wcześniej nie piekłam szarlotki i o dziwo wyszło rewelacyjnie!
Uwaga- uzależnia!
Smacznego!M.
'Kraciasty wzorek' na szarlotce wygląda ekstra! Dodaje amerykansko-kreskówkowego charakteru;d
OdpowiedzUsuńNo i apple pie zrobiony i zjedzony! Zamiast cukru pudru zrobiłam kruszonkę. Dodało to kaloryczności i kratki nie było już widać, ale chciałam po prostu spróbować zrobić kruszonkę i to była dobra okazja, bo nieczęsto coś piekę;D Wyszło pysznie. Jutro robię podwójną porcję tiramisu;D Tata bardzo nalega (i na tiramisu, i na podwójną porcję;D). Spróbuje zmodyfikować troszkę przepis bitą śmietaną.
OdpowiedzUsuńSzarlotka po raz kolejny zrobiona, tym razem z 1,5 porcji. Moja mama ją uwielbia!
OdpowiedzUsuńjak dla mnie najlepszy przepis na amerykańską szarlotkę w całej sieci...:) w swojej werji paski maluje białkiem z jajka i posypuje grubym cukrem :) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNadal korzystam 😁
OdpowiedzUsuń