wtorek, 20 sierpnia 2013

Plum & Peach Crumble ! Owoce sezonowe pod lekką kruszonką

Witajcie !

Sezonowe śliwki , brzoskwinie i borówki pod lekką kruszonką z płatkami owsianymi.





Od dłuższego czasu piękne karminowe śliwki wyczekująco spoglądały 
na mnie z misy- dziś nadszedł ich debiut !
Moja zdrowsza wersja klasycznych owoców pod kruszonką.
Gdy używamy sezonowych owoców wcale nie musimy zbytnio
 odchudzać tego przepisu ponieważ owoce same w sobie są niebiańsko słodkie.
Ten deser ma nieskończoną ilość kombinacji i już czuję, że pojawi się tu kilka moich propozycji jak odmienić ten prosty i rozkoszny przysmak.

Składniki:







Kruszonka :

55 g mąki pszennej pełnoziarnistej ( około 3 pełne łyżki )

40 g  zwykłych płatków owsianych

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( ja użyłam domowego ) lub 1 op.cukru waniliowego 

45 g zimnego masła 

Nadzienie :

Owoce  około 900 g : brzoskwiń ,śliwek ,borówek 
( ja użyłam około 450 g śliwek,3 brzoskwinie i pełną garść borówek )

50 ml soku z pomarańczy ( lub z kartonu)

1-2  łyżki cukru brązowego lub syropu z agawy/miodu 
( w zależności od tego czy Twoje owoce są słodkie , jeżeli są możesz pominąć cukier)

Przygotowanie :



1. Owoce umyj, pokrój w niedbałą dużą kostkę.
2.Wymieszaj owoce z cukrem i sokiem pomarańczowym i przełóż do naczynia do pieczenia.

3. Wszystkie składniki kruszonki wsyp do miski i wyrób na kruszonkę pocierając masę między palcami.

4. Równomiernie rozprowadź kruszonkę na owocach.



5. Włóż do rozgrzanego do 190 stopni  piekarnika na około 15 minut przykryte folia aluminiową a następnie ściągnij folię i piecz kolejne 15 minut .

Trik!: Ułóż formę lub foremki z kruszonką na blaszce do pieczenia a nie na kratce ponieważ podczas pieczenia soki z owoców zapewne wypłyną i pobrudzą Ci cały piekarnik ;) 

6. Po przestudzeniu około 15 minut podawaj z gałką lodów waniliowych !
Oczarujesz gości prostotą tego deseru- obiecuję ;) 



P.S Piszę tego posta wcinając miseczkę owej kruszonki i czuję się jak owinięta kocykiem w zimowy wieczór przy kominku. "Comfort food" w języku angielskim jest takie ładne wyrażenie co mogę porównać np. do uczucia które przynosi zjedzenie czegoś co kojarzy nam się z cudownymi czasami dzieciństwa w babcinej kuchni <3

Jak modyfikować ten deser?

Wypróbuj przepis z jabłkami, malinami, truskawkami, gruszkami ,porzeczkami .
Zamiast kruszonki możesz pokruszyć dietetyczne herbatniki.
Cukier zastąp syropem z agawy.
Dodaj otręby,zarodki pszenne.
Ograniczasz tłuszcz? Zastąp masło dojrzałymi rozgniecionymi bananami ;)



Smacznego !

Macie swoje ulubione kombinacje tego deseru?
Chętnie przeczytam w sekcji komentarzy poniżej ;) 
Maria ;)


















2 komentarze:

  1. mniammmmmm! slinka mi cienkie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak pyszna, chrupiąca kruszonka z wierzchu, a w środku miękkie, aromatyczne owoce *-*

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis