sobota, 24 sierpnia 2013

Jabłkowe cynamonowe bułeczki

Witam!

Dziś przepis, który jest modyfikacją mojego przepisu na cudowne cynamonowe bułeczki .




Miałam ochotę na jabłecznik i jednocześnie na cynamonki.
Nie miałam czasu robić jednego i drugiego więc pomyślałam, że mała 
modyfikacja mojego przepisu może okazać się 
strzałem w dziesiątkę!
Chrupiące jabłka idealnie uzupełniają bogaty smak cynamonek. 
Zresztą, jabłka i cynamon to ponadczasowe połączenie .


Przypominam procedurę robienia cynamonowych bułeczek.
Modyfikacja polega na dodaniu jabłek ;)

Składniki :

Na ciasto :

650g mąki  
1 jajko
1 /2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 opakowanie drożdży suszonych (7g)
55g cukru białego
180 ml pełnotłustego mleka  
60 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
60 g stopionego masła  

oraz
60 g stopionego masła do posmarowania bułeczek przed pieczeniem 

Na nadzienie :

80 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru
55 g cukru białego
1 i 1/2 łyżki cynamonu

Polewa : 

65 g serka naturalnego "Bieluch lekki'
1 łyżka miękkiego masła
250 g cukru pudru  
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki ciepłego mleka 



 Ciasto :

1. Do ciepłej wody dodać 1 łyżkę cukru i suche drożdże .Odstawić na parę minut żeby drożdże się aktywowały .

2. W osobnej misce zmiksuj jajko,mleko,cukier ,stopione masło oraz sól.Dodaj 1/2 mąki i mieszaj dokładnie.Po chwili dodaj roztwór z drożdży oraz ekstrakt z wanilii .Powoli dodawaj resztę mąki i ugniataj powstające ciasto . Gotowe ciasto powinno być gładkie .

Oliwą natrzyj dużą miskę, a następnie włóż tam gotowe ciasto ,lekko natrzyj oliwą z wierzchu i szczelnie zakryj elastyczna folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 h .
*Ciepłe miejsce - np.w wyłączonej mikrofali , niedaleko kaloryfera , obok kuchenki .

3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość lekko oprósz mąką blat i wyciągnij ciasto .
Rozwałkuj go na prostokąt większy niż brytfanna w której będziesz piec .

4. Nadzienie :
Zmieszaj: cukier brązowy,cukier biały i cynamon.
Posmaruj ciasto miękkim masłem i równomiernie posyp całą mieszaniną cukrów i cynamonu .


Posiekaj 2 obrane jabłka w kostkę i rozsyp równomiernie po cieście.

5. Zaczynając od dłuższego boku zacznij rolować całość.

6.Gotową roladę przetnij na pół ,te kawałki które powstały również przetnij na pół i powtarzaj tę czynność do uzyskania  16 kawałków .Ilustracja powyżej.

7. Delikatnie połóż każdy kawałek środkową stroną do góry formując zgrabny okrągły kształt.
Zakryj elastyczną folią i znowu odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h.

Wiem wiem!
Dłuży się -ale warto!

8. Gdy nasze bułeczki już wyrosną należy je posmarować pozostałym stopionym masłem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25 minut sprawdzając co jakiś czas czy się zbyt mocno nie przypiekają .
Gdy będą gotowe odstawiamy je aby się studziły a w tym czasie :

9.Glazura: mieszamy wszystkie składniki glazury, oprócz mleka .
Gdy się dokładnie połączą,dodajemy po łyżce ciepłego mleka aż otrzymamy konsystencję jak miód.Lekko płynna .
Polewamy jeszcze ciepłe bułeczki.
Gotowe!

 Smacznego kochani!

Maria 

2 komentarze:

  1. ale piękniusie :) aż się błyszczą! jak z prawdziwej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wyciągam z pieca! W całym domu pachnie cynamonem i .... uwaga ..... IMBIREM! Wprowadziłam malusieńką innowację w postaci sypkiego imbiru :) Maryyyyyyy <3
    Scerbo

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis