niedziela, 25 sierpnia 2013

Ziołowe masełka & zastosowanie

Witam!

Dziś szybki post o ziołowych masełkach.

Przepis na podstawowe czosnkowe masełko już na blogu się pojawił ale ten jest nieco udoskonalony.
Takie gotowe masełko nie tylko doskonale sprawdza się na gorącym toście.
Gdy trzymasz je w lodowce jest doskonałe do pieczywa ale nie da się masła czosnkowego jeść na okrągło.
To co sprawia, że można go stosować do miliona potraw kiedy tylko zechcesz to mrożenie.
Stwórz kilka swoich ulubionych kombinacji i zręcznie zapakuj masełko w cukierka z folii spożywczej typu stretch i przechowuj w zamrażalniku. Gdy tylko będziesz potrzebować ekstra smaku w swoich potrawach odkrój sobie plasterek smakowitego masełka i gotowe.  


Składniki  których użyłam do zrobienia masełka w 3 smakach:

Masło - ja użyłam 1 1/2 kostki 
skórka z 1 cytryny 
2 papryczki chilli posiekane bardzo drobno 
5 ząbków czosnku
3 łyżki posiekanej  pietruszki 
3  łyżki posiekanego szczypiorku 
3 łyżki posiekanego koperku 
3 łyżki suszonych ziół bulionowych 
wegeta / sól 



Przygotowanie:
Zmieszać wybrane składniki razem .
Na folię stretch położyć masełko i zawinąć jak cukierka.
Zamrozić.
Można pokroić wszystko w plasterki i używać wg upodobań przechowując w pojemniczku dalej  w zamrażalniku lub za każdym razem odkrajać sobie kawałeczek .
***
Masełko na ostro :

1/2 kostki masła
otarta skórka z 1 cytryny 
1 kopiata łyżeczka wegety
1 łyżka pietruszki
1 łyżka szczypiorku
posiekane drobno papryczki chilli
mała łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 
***
Masełko z polskiego ogrodu:

 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 
1 łyżeczka wegety
1 1/2 łyżki pietruszki
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka koperku 
1 łyżeczka suszonych warzyw bulionowych 
***
Masełko greckie :
1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 
1 łyżeczka wegety
1 1/2 posiekanej bazylii
1 łyżka koperku 
1 łyżeczka suszonych warzyw bulionowych 


Do czego używać masełka ?
***
 * faszerowanie ryb podczas smażenia / pieczenia /grillowania
* jako dodatek do grillowanych / pieczonych/ smażonych warzyw
* jako dodatek do sosów
* jako dodatek do pieczonych /smażonych mięs
*  do smażenia jajek ( omlet, jajecznica, naleśniki na słono )
* do tostów
* do zapiekanek
* do rolad mięsnych 
* do podawania razem z kolbą kukurydzy 
***

To są podstawowe przepisy na ziołowe masełka - pojawią się jeszcze inne bardziej złożone i zaskakujące ale te puki co są w mojej kuchni nie zastąpione !
Pozdrawiam Was!
Smacznego i miłego gotowania!
Maria 




2 komentarze:

  1. zawsze robie czosnkowe z ziołami, muszę wypróbować te na ostro ;D

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam masełko czosnkowe
    :D

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis