poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Romans czekolady i bananów!

Witam,



Pachnie...pachnie...pachnie !
Bananowo-czekoladowo !
Muffinki -ideane na śniadanie ,podwieczorek i szybką przekąskę a w dodatku od rana w całym domu tak pachnie!

Przepis niesamowicie prosty, szybki i ze składników które na pewno macie pod ręką.
Co więcej , do tego przepisu doskonale nadają się zbyt dojrzałe  i poczerniałe banany bo są słodsze a skoro nie chcemy ich jeść to świetnie spełnią się w babeczkach!


Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1  1/2 tabliczki czekolady
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczka sody

2 całe jajka
3 duże banany(lub 4 małe)
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni

1. Czekoladę kroimy w drobną kostkę( ok 0,5x0,5cm). Następnie wrzucamy ją do osobnej miseczki i zasypujemy 1 łyżką wcześniej przygotowanej mąki .Mieszamy dokładnie aż czekolada pokryje się w mące.
Odstawiamy na bok.



2. Banany obieramy ze skórki i wrzucamy do drugiej  miski. Widelcem rozdrabniamy i miażdżymy aż do uzyskania  kleistej konsystencji z małymi grudkami.

3.Dolewamy do bananów olej,cukier waniliowy,jajka,cukier  i dokładnie mieszamy aż wszystko się połączy .
Dodajemy mąkę,proszek do pieczenia,sodę,cynamon ,sól-mieszamy.



4. Do mieszaniny dodajemy kosteczki czekolady wymieszanej w mące i delikatnie wszystko mieszamy .

5.W foremkach wyłożonych papilotkami rozkładamy ciasto .
Pieczemy przez 15-18 minut w 200 stopniach.

Są przepyszne  ,wilgotne i kosteczki czekoladowe są tak cudownie rozpływające przez cały czas!

Trik z mąką:
Pokrojona czekoladę połączyłam z łyżką mąki  dlatego , że podczas pieczenia  czekolada rozkłada się równomiernie w cieście a nie np.opada na dno.To samo robię z owocami w cieście.Zasypuje łyżką mąki aby pokryły się równomiernie i dopiero dodaję do ciasta.Doskonały trik!








Zapraszam do zostawiania propozycji na jakie mufinki mielibyście ochotę !;*
Smacznego!














2 komentarze:

Wydrukuj ten przepis