Witajcie!
Placuszki ziemniaczane - można je podawać ze śmietanką , jogurtem lub mięsnym gulaszem na ostro .Czasami przychodzi taka chwila że na nic innego nie mam ochoty!
Zdradzę Wam mój sekret na te chrupiące pyszności!
Składniki :
8 średnich ziemniaków
1 średnia ceula
pęczek cebulki dymki
sól
pieprz
2 jajka
2 łyżki mąki
olej roślinny do smażenia
śmietanka do smaku
papierowe ręczniczki do odsączana nadmiaru tłuszczu
Przygotowanie :
1. Połowę ziemniaków miażdżymy blenderem na lekko gładką masę a drugą połowę ścieramy na tarle o grubych oczkach (jeśli wolicie to zamiast blendera zetrzyjcie pierwszą część ziemniaków na drobniejszych oczkach )
2. 1 średnią cebulę i 2 ząbki czosnku zmielić lekko w blenderze ( lub bardzo drobno posiekać a czosnek zetrzeć ).
3.Cebulkę dymkę posiekać .
5.Dokładnie wymieszać i kłaść po dużej łyżce na rozgrzanym oleju na patelni rozpłaszczając masę aby się równomiernie smażyła.
Smażymy dość długo na wolnym ogniu aby ziemniaki dobrze się ugotowały w środku.
Kładziemy najpierw na papierowy ręczniczek i odsączamy nadmiar tłuszczu dokładnie .
Koniec!
Smażymy dość długo na wolnym ogniu aby ziemniaki dobrze się ugotowały w środku.
Kładziemy najpierw na papierowy ręczniczek i odsączamy nadmiar tłuszczu dokładnie .
Koniec!
Smacznego !M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz