piątek, 31 sierpnia 2012

Placuszki ziemniaczane

Witajcie!

Placuszki ziemniaczane - można je podawać ze śmietanką , jogurtem lub mięsnym gulaszem  na ostro .Czasami przychodzi taka chwila że na nic innego  nie mam ochoty!
Zdradzę Wam mój sekret na te chrupiące pyszności!



Składniki :

8 średnich ziemniaków 
1 średnia ceula
pęczek cebulki dymki
sól
pieprz
2 jajka 
2 łyżki mąki
olej roślinny do smażenia
śmietanka do smaku

papierowe ręczniczki do odsączana nadmiaru tłuszczu


Przygotowanie :

1. Połowę ziemniaków miażdżymy blenderem na lekko gładką masę a drugą połowę ścieramy na tarle o grubych oczkach (jeśli wolicie to zamiast blendera zetrzyjcie pierwszą część ziemniaków na drobniejszych oczkach )

2. 1 średnią cebulę i 2 ząbki czosnku zmielić lekko w blenderze ( lub bardzo drobno posiekać a czosnek zetrzeć ).
3.Cebulkę dymkę posiekać .

4. Do startych ziemniaków dodać 2 jajka ,sól ,pieprz, cebule i czosnek ,posiekana dymkę oraz 2 łyżki mąki

5.Dokładnie wymieszać i kłaść po dużej łyżce na rozgrzanym oleju na patelni  rozpłaszczając masę aby się równomiernie smażyła.
Smażymy dość długo na wolnym ogniu aby ziemniaki dobrze się ugotowały w środku.
Kładziemy najpierw na papierowy ręczniczek i odsączamy nadmiar tłuszczu dokładnie .
Koniec!


Smacznego !M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj ten przepis