piątek, 16 marca 2012

Azjatycka zupa z polską finezją!

Witam ,
Dziś kolejne obiecane danie,tym razem dla E.K
Azjatycka zupa z polską finezją - jest to niesamowite połączenie sosu sojowego, azjatyckich warzyw ,chińskiego makaronu i polskich dodatków.Niebywałe połączenie ,które was mile zaskoczy i nasyci.
Miłą niespodzianką jest to ,że zupa zastępuje dwa dnia ,ponieważ jest tak gęsta i sycąca.
Dla zabawy,można ją jeść jak prawdziwą Zupę chińska pałeczkami i pić prosto z miseczki lub po "naszemu" łyżką.


Zakupy:

1 udko z kurczaka
1 skrzydełko lub nóżka
1/2 opakowania chińskich grzybków Mun
pęczek cebulki dymki
1 mała cebula
1 kostka rosołowa
1/2 łyżeczki wegety
1/2 buteleczki sosu sojowego
1 opakowanie makaronu chińskiego
1 opakowanie mrożonego mixu chińskich warzyw-polecam" Bonduelle Chiński Mix" koszt około 7zł  (inne: muszą zawierać grzybki mung ,kiełki fasoli,pędy bambusa,papryke,marchewkę i seler-jest to opcja tańsza,opcja droższa polega na kupieniu tych wszystkich składników osobno i posiekaniu ich w słupki)

Porcja dla 2-3 oób na dwa dni;)
Ja sama jadłam to przez 3 dni i nie znudziło mi się -wręcz pod koniec zajęć marzyłam że jak  wróce do domu to zjem sobie taką aromatyczną ,stawiającą na nogi zupę.

Przygotownie


1.  Do dużego garnka nalej 1,5 l wody (do 3/5 naczynia).
2. Grzybki mun namocz przez 10 minut w ciepłej wodzie i pokruj na pseczki.
3.  Mięsko opłukaj i włoż do wody.Cebulę obierz i przekrój na 4 części.Zagotuj całość- powstanie piana ,którą nalezy zdjąć.
4.Odpakuj paczkę z warzywami,opłukaj ją na sitku ciepłą wodą i dodaj do garnka razem z grzybkami mun odsączonymi z wody .Dodaj kostkę rosołową .Gotuj przez 15-20 minut.
5.Dodaj do całości chiński makaron-odpakuj go i od razu wrzuc do wywaru,zmięknie w środku.
6.Gotuj wszystko przez 10-15 minut.
7.Czas na przyprawy: dodaj sos,sojowy.wegetę,pieprz(ewentualnie drugą kostkę rosołową gdy masz duże naczynie)
8.Wyciągnij mięsko z wywaru,wyrzuć skórę,starannie obierz mięso,najładniejsze kawałki ,oddziel od kości.Tak przygotowane apetyczne kawałeczki bialego mięsa kurczaka wrzuć z powrotem do wywaru.

9.Nalej zupę do miski wcześniej dokładnie mieszając.NA koniec posyp łyżką posiekanej cebulki dymi.Jest to konieczne- w naszym polskim rosole używamy pietruszki,natomist w tej zupie cebulki dymki bo nadaje jej niepowtarzalny ,świeży smak.


Osobiście przepadam za tą zupą.Drugie danie nie wchodzi w grę gdyż jest na prawdę syta .
Gorąco polecam,sprawdzona,pyszna zupa.


Z pozdrowieniami dla Eweliny!

Mam nadzieję żę się Wam spodoba i przede wszystkim zasmakuję,ponieważ czemu jak czemu ale zupie cięzko zrobić dobre zdjęcie domowym aparatem ;)

Pozdrawiam ! M.








4 komentarze:

  1. mmmm dziękuję bardzo:) Ugotowanie tej zupy to chyba będzie nowatorski krok z mojej strony! Jeśli uda mi się jutro między zajęciami skompletować wszystkie składniki to- kto wie, może w niedziele spróbuję sprostać wyzwaniu:)
    możesz mi jeszcze ułatwić zadanie i napisać jaki makaron kupujesz i jaki sos sojowy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście !Z miłą chęcia pomoge http://wygodny-market.pl/produkt/1287/68/Art_sypkie/makarony/TAO_TAO_Makaron_Chinski_100g_.html

      oraz sos sojowy http://wygodny-market.pl/produkt/3043/95/Przyprawy_i_sosy/sosy_dresingi/TAO_TAO_Sos_sojowy_150ml_.html

      warzywa http://www.bangla.pl/opinie/p8505/bonduelle-china-mix-mieszanka-warzywna-chinska

      Ja mogę to kupić nawet na moim osiedlu ;)
      Powodzenia-ta zupa na prawdę jest bardzo prosta i szybka!
      przepraszam za dziwne strony ale chodziło mi tylko o obrazki produktów;)
      pozdrawiam!

      Usuń
  2. Muszę się pochwalić, że spróbowałam i....nie żałuje!!! Niestety zamiast makaronu 100g dałam przez pomyłkę 250g. Jest naprawdę smaczne!(wyszło mi raczej spaghetti niż zupa) ale poczułam ten smak i już wiem że zupa musi być jeszcze lepsza:) na pewno powtórzę danie tylko tym razem ostrożniej z makaronem :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis