Cześć
Od dłuższego czasu chodzą za mną azjatyckie smaki.
Jest to moja ulubiona kuchnia !
Całe szczęście, że azjatyckie przyprawy i produkty są już łatwiej dostępne w zwykłych sklepach, nie tylko w Kuchniach Świata czy sklepach internetowych.
W Biedronce nawet udało mi się kupić ostatnio świeżą trawę cytrynową i liście limonki kaffir !
Ten kto szuka tak ja ja, wie o czym mówię i zna tę radość !
Ten kto szuka tak ja ja, wie o czym mówię i zna tę radość !
Jesienią, zimą i wiosną króluje u mnie tajskie zielone curry i wszelkie rozgrzewające i ostre potrawy.
Natomiast latem mam ochotę na coś lekkiego, świeżego i chrupiącego.
Summer rolls!
Składniki :
papier ryżowy 25-30 arkuszy małych lub 15 większych
1/2 zielonego ogórka posiekanego w słupki
1 marchewka posiekana w słupki
3 strąki cebulki dymki posiekanej w słupki
1/2 papryki posiekanej w słupki
100-150 g makaronu ryżowego ugotowanego
5 dużych listków mięty posiekanych
5 dużych listków kolendry( lub bazylii )posiekanych
Marynata do warzyw :
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju kokosowego,winogronowego lub rzepakowego
2 1/2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu sojowego
sezam do ozdoby
sos sojowy do maczania
Przygotowanie :
Warzywa umyj a następnie posiekaj w słupki.
Ugotuj makaron ryżowy wg instrukcji z opakowania a następnie opłucz zimną wodą.Przetnij makaron nożem lub nożyczkami żeby nie był zbyt długi.
Połącz warzywa i makaron razem.
Połącz wszystkie składniki marynaty razem i zalej nią warzywa.
Pozostaw warzywa na 20 minut w marynacie mieszając od czasu do czasu
Do płytkiego naczynia wlej bardzo ciepłą wodę.
Na desce do krojenia rozłóż sobie wilgotną, czystą ściereczkę.
Mocz w ciepłej wodzie papier ryżowy po jednym płatku na raz przez 5-10 sekund i kładź go od razu na wilgotny ręcznik.
Odmierz porcję nadzienia na papier.
Zwijaj wg instrukcji na zdjęciach.
Najpierw zwiń rulonik do połowy papieru , zawiń rogi do środka i zroluj do końca.
Tak przygotowane summer rollsy są gotowe do jedzenia.
Posyp je sezamem i podawaj z małą miseczką obok sosu sojowego do maczania.
Możesz podać też sos słodko-kwaśny.
Jeżeli nie będziesz ich jeść od razu zwilż 2-3 arkusze ręcznika jednorazowego i zwiń go na połowę a następnie przykryj nim dokładnie summer rollsy żeby nie wyschły. Możesz je tak zostawić spokojnie na noc w lodówce przykryte wilgotnym ręczniczkiem.
Smacznego !
Maria
Uwielbiam! Fajne kolorowe i lekkie danie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Lekkie i pyszne :) Wolę je, niż sajgonki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Akurat szukałam jakiejś fajnej, zdrowej przekąski na imprezę :)
OdpowiedzUsuń